Quantcast
Channel: אנשים ומחשבים –פורטל חדשות היי-טק, מיחשוב, טלקום, טכנולוגיות
Viewing all 40463 articles
Browse latest View live

"עברנו את הרוביקון בתחום ההגנה על הפרטיות"

$
0
0

עו"ד תומר שוירמן, שותף במשרד עורכי הדין ש. הורוביץ ושות'. צילום: ניב קנטור

"הרגולציה החדשה בתחום ההגנה על הפרטיות, כמו התקנות הישראליות החדשות וה-GDPR, הן קו פרשת המים בתחום. מה שהיה הוא לא מה שיהיה. חצינו את הקו הזה, עברנו את הרוביקון, ואנחנו נמצאים בתקופה חדשה, ומסודרת יותר, בהגנה על הפרטיות", כך אמר עו"ד תומר שוירמן, שותף במשרד עורכי הדין ש. הורוביץ ושות'.

עו"ד שוירמן דיבר בכנס Industry 4.0 - תעשייה חכמה כאן ועכשיו! של התאחדות התעשיינים ואנשים ומחשבים, שהתקיים באחרונה באולם האירועים לאגו בראשון לציון. את האירוע הנחו יהודה קונפורטס, העורך הראשי של אנשים ומחשבים, ואילן אלתר, מנכ"ל אלתרנט.

בדבריו עסק עו"ד שוירמן בסייבר ופרטיות בעידן התעשייה 4.0. לדבריו, "2018 הייתה שנה מהותית בתחומים אלה, ואי אפשר לחזור אחורה". כך, אמר, "ה-GDPR עושה מהפכה באופן שבו ארגונים נדרשים להתייחס למידע. התקנות האלה היו קיימות בצורה זו או אחרת, אבל הן היו אותיות מתות במשך 20 שנים. מה שגרם לכך שהן התעוררו לחיים הוא משל המכונית ופח האשפה. כיום, כדי להכניס דברים קטנים בתהליך הייצור של מכונית חייבים לעבור דרך מהנדסי הבטיחות. כך גם בנוגע לסייבר ופרטיות - אם לא נבין שכל שינוי שאנחנו עושים בארגון ובתהליך הייצור עלול ליצור בעיות ולא נערב גורם מתאים לטיפול, נייצר לעצמנו תקלות".

פרשת קיימברידג' אנליטיקה

הוא התייחס לפרשה המרכזית בשנים האחרונות בנוגע לסוגיית הפרטיות בעידן הטכנולוגי - פרשת קיימברידג' אנליטיקה. במרכז הפרשה עומד ניסיון להשפיע על הבחירות לנשיאות ארצות הברית ב-2016 לטובת דונלד טראמפ, באמצעות ניתוח מידע אישי של עשרות מיליוני גולשים בפייסבוק, שנאסף בדרך מעוררת מחלוקת.

עו"ד שוירמן ציטט את ד"ר מיכל קוסינסקי, אקדמאי פולני מאוניברסיטת קיימברידג', שטען שבאמצעות התנהגות אינטרנטית אפשר להפיק מידע על אנשים הרבה מעבר למה שהם חושבים. במחקר שערך הוא הפעיל אלגוריתם שניתח את הלייקים של אדם מסוים בפייסבוק, ובסופו של דבר ניצח את הקולגות לעבודה, החברים והמשפחה שלו בכמות ובערך המידע שהוא צבר עליו. תוצאות המחקר שלו היוו בסיס לפעילות של קיימברידג' אנליטיקה.

לדבריו, "כדי שחקיקה בנושא הפרטיות תהפוך להיות משמעותית ובתי המשפט יתייחסו ברצינות לסוגיה, צריך אימפקט ציבורי. בפרשת קיימברידג' אנליטיקה היה אימפקט ציבורי ואמנם, שינויים נעשו".

ככלל, אמר עו"ד שוירמן, "מערכת המשפט לא מסוגלת לעקוב אחרי ההתפתחויות הטכנולוגיות, לא מסוגלת להדביק את הפער ההולך וגדל בינה לבינן, כיוון שהיא לא טכנולוגית".

הוא מנה מספר תחומים שיש לשים לב אליהם ולקשר שלהם לשמירה על הפרטיות, עד כדי הדלקת נורה אדומה. "נגעת במידע שקשור לאנשים - עליך לשים לב, להבין איפה אתה נמצא מבחינת אבטחת מידע ושמירה על הפרטיות, ולנהוג על פי החוק. יש לשים לב גם בעבודה מול ספקים, לרבות בענן", אמר. "ככל שהפעילות מתקדמת, ייצור המידע גדל ואתו הצורך בשמירה על הפרטיות. צריך לשים לב גם לביג דטה, בינה מלאכותית ולממשקים בין מערכות, שגם הם מחייבים התייחסות בהיבטים של שמירה על הפרטיות ואבטחת מידע".

הפוסט "עברנו את הרוביקון בתחום ההגנה על הפרטיות" הופיע ראשון באנשים ומחשבים - פורטל חדשות היי-טק, מיחשוב, טלקום, טכנולוגיות


מארק צוקרברג הבטיח: מלחמה נגד הממשל האמריקני ואליזבת וורן

$
0
0

מארק צוקרברג, מנכ"ל ומייסד פייסבוק. צילום: נשיאות מכסיקו, מתוך ויקיפדיה

כאילו לא היו ל"צוקי" מספיק צרות, כעת הוא משמיע באוזני עובדיו דברים שככל הנראה, אבל לא בוודאות, לא כוונו להיחשף לעולם.

הקלטת אודיו של מנכ"ל פייסבוק, מארק צוקרברג, דלפה לתקשורת. בקטע, שהוקלט בחודש יולי, נשמע האיש שמזוהה ביותר עם ענקית הרשתות החברתיות, המייסד צוקרברג, עונה על שאלות עובדים ובעיקר מגנה את המנהיגים האמריקנים שביקרו את נושא הפרטיות ויחסה של פייסבוק אליו.

הוא מתייחס בעיקר לסנאטורית האמריקנית אליזבת וורן - אחת מהדמוקרטים המובילים שרצים להתמודדות בבחירות לנשיאות 2020, שהכריזה במרץ שבכוונתה "לשבור את ענקיות הטכנולוגיה" - ואומר כי בשל כוונתה לסגור חברות כמו פייסבוק, אם היא תהפוך לנשיאת ארצות הברית, הוא יגיש נגד ממשלה תביעה וינצח.

קורא למלחמה משותפת של ענקיות עמק הסיליקון ברגולציה

צוקרברג נשמע אומר: "יש לך מישהו כמו אליזבת וורן שחושבת שהתשובה הנכונה היא לפרק את החברות ... אם היא תיבחר לנשיאות, אז אני מהמר שיהיה לנו אתגר משפטי, ומתערב שננצח באתגר המשפטי. והאם זה עדיין מבאס בעבורנו? כן. אני מתכוון, אני לא רוצה להגיש תביעה גדולה נגד הממשלה שלנו... אבל תראו, בסוף היום, אם מישהו ינסה לאיים על משהו קיומי, אתה מתייצב על המזרן (ברחבת האיגרוף - ג"פ) ונלחם".

מאחורי פרסום פרטי ההקלטה, של דברים שנאמרו במשך כשעתיים, עומד אתר החדשות האנגלי The Verge, ואחד הדברים הבולטים שצוקרברג למעשה מדבר עליהם בו הוא נושא הפרטיות. המנכ"ל נשמע מתגונן ואומר לעובדים כי הוא לא יכול להגיע לכל מדינה ולהסביר את התנהלות החברה שלו לכל הממשלות בנפרד.

יצוין כי ביוני השנה נשמע הנשיא האמריקני הנוכחי, דונלד טראמפ, שנגדו מתנהל כיום הליך הדחה, טוען דווקא כי ענקיות הטכנולוגיה האמריקניות "משתפות פעולה" נגדו עם המפלגה הדמוקרטית.

על פי הדיווח של The Verge, במהלך המפגש נשאל צוקרברג שאלות בנושאים רבים, וענה עליהן. באודיו נשמע למשל המייסד של הענקית ממאנלו פארק אומר מפורשות שחברות כמו גוגל, אמזון ופייסבוק צריכות להתאגד ולהתאחד ולהרים את קולן נגד עצם הכוונה "לפרק" אותן, כך שאיש לא ינסה להציע בכלל לסגור את החברות הללו.

"זה ממש 'דפוק' אם לא נתקן מנגנון מקולקל"

בתגובה לחשיפת ההקלטה, פרסם צוקרברג פוסט בפייסבוק שבו כתב כי הוא משוחח עם עובדיו מדי שבוע, ציין כי ההקלטה המסוימת היא בת מספר חודשים, ושמדובר בשיחה פנימית שהפכה כעת לציבורית. בפוסט ממריץ המנכ"ל את עוקביו לגשת ל-The Verge ולקרוא את הפרטים של דבריו.

בפוסט נכתב: "כל שבוע אני עושה (סשן - ג"פ) Q&A בפייסבוק, שם העובדים שואלים אותי כל דבר ואני משתף בפתיחות את מה שאני חושב על כל מיני פרויקטים ונושאים. התמליל מאחד ה-Q&A שלי לפני כמה חודשים בדיוק פורסם אונליין - ואף שהוא נועד להיות פנימי ולא ציבורי, עכשיו כשהוא שם בחוץ, אתם יכולים לבדוק אותו אם אתם מעוניינים לראות גרסה לא מסוננת של מה שאני חושב ומספר לעובדים על שלל נושאים, כמו אחריות חברתית, פירוק חברות ההיי-טק, ליברה, ממשקי מחשוב עצביים ועשיית הדבר הנכון לטווח הארוך".

[caption id="attachment_300371" align="alignnone" width="600"]הסנטורית אליזבת וורן באירוע בחירות דמוקרטי לקראת המירוץ לנשיאות 2020 בארה"ב. צילום: BigStock הסנטורית אליזבת וורן באירוע בחירות דמוקרטי לקראת המירוץ לנשיאות 2020 בארה"ב. צילום: BigStock[/caption]

אליזבת וורן הגיבה גם היא על הפרסומים. לדבריה, "זה ממש 'דפוק' אם לא נתקן מנגנון מקולקל". וורן אמרה כי חברות כמו פייסבוק מעורבות בפעילות בלתי חוקית, ומי שמפר את הזכות לפרטיות של הצרכנים ומנסה להחליש את הדמוקרטיה, כמו חברות אלו - יש לנקוט נגדו בפעולה.

כידוע פייסבוק אכן סיימה לא מזמן פשרה בעניין פרשיית קיימברידג' אנליטיקה והתרשלותה בשמירה על פרטיות המשתמשים, ושילמה ועדת הסחר הפדרלית האמריקנית, ה-FTC, קנס עתק בגובה 5 מיליארד דולרים עקב כך. בנוסף היא, כמו גם ענקיות היי-טק אחרות מעמק הסיליקון, נמצאת תחת בדיקות הגבלים עסקיים שונות שנובעות מהחשש מכוחן הגואה.

הרגולציה סביב ליברה - יותר דרמה ממה שקורה בפועל

באודיו שדלף עוסק צוקרברג, כאמור, בנושאים רבים אחרים. הוא למשל הביע את מחשבותיו על פרויקט הקריפטו הגרנדיוזי של ענקית המדיה החברתית, ליברה. בהקלטה חזר צוקרברג על הייעוד של ליברה וכוונת פייסבוק לנסות "להעמיד סוג חדש של כסף דיגיטלי, שיכול לעבוד באופן גלובלי, ושיהיה יציב".
בדבריו הוסיף ואמר כי ליברה היא סוג חדש של מערכת, שתיושם על ידי חברות גדולות, ולא רק בפייסבוק. צוקרברג הצהיר כי "עד להשקתנו, אנו צופים שיהיו לנו 100 חברות ויותר".

[caption id="attachment_297889" align="alignnone" width="600"]מטבע הקריפטו של פייסבוק. ליברה של פייסבוק. צילום אילוסטרציה: BigStock מטבע הקריפטו של פייסבוק. ליברה של פייסבוק. צילום אילוסטרציה: BigStock[/caption]

בהקלטה צוקרברג גם מכיר בכך ש"התחום הפיננסי הוא מרחב מוסדר מאוד" וכי צוות פייסבוק צריך שתהיה לו יותר "גישה ייעוצית" בעת השקת הפרויקט ש"ייגע בהיבטים חשובים מאוד מבחינה חברתית של החברה".

"יש המון נושאים חשובים שצריך לטפל בהם כמו מניעת הלבנת הון או מניעת מימון של טרוריסטים ואנשים שהממשלות השונות אומרות שאתה לא יכול לעשות איתם עסקים. יש הרבה דרישות לדעת מי הם הלקוחות שלך. אנחנו כבר מתמקדים בזהות אמיתית, בפרט בפייסבוק, כך שיש עוד דברים שאנחנו צריכים לעשות כדי שיהיה מוצר מסוג זה", אמר צוקרברג בהקלטה.

צוקרברג גם התבטא בנושא הבדיקה הציבורית שעובר פרויקט ליברה בחודשים האחרונים, מאז ההכרזה עליו, והצהיר כי הדיונים בציבור על המטבע הווירטואלי העתידי "נוטים להיות מעט יותר דרמטיים", מאשר אלו הפרטיים. הוא הוסיף כי לעיתים קרובות מפגש פרטי עם רגולטורים שונים ברחבי העולם הוא בעצם "יותר מהותי ופחות דרמטי".

הפוסט מארק צוקרברג הבטיח: מלחמה נגד הממשל האמריקני ואליזבת וורן הופיע ראשון באנשים ומחשבים - פורטל חדשות היי-טק, מיחשוב, טלקום, טכנולוגיות

הפרויקט נמשך: בכירים בהיי-טק מסכמים את השנה

$
0
0

מסכמים שנה של היי-טק. אילוסטרציה: Daoleduc, BigStock

דגן הלוי, מנכ"ל אלעד מערכות

מה היה הדבר הבולט ביותר בהיי-טק הישראלי בשנה האחרונה - מגמה, אירוע או כל דבר אחר?
"המגמה הבולטת ביותר הייתה המשך מואץ של מגמת הטרנספורמציה הדיגיטלית וההשקעה בשיפור חוויית הלקוח. ארגוני B2C (ארגון ללקוח) השלימו את המעבר לחוויית לקוח דיגיטלית מלאה, מקצה לקצה, וארגוני B2B (ארגון לארגון) נכנסו גם הם למשחק, במיוחד בתחומי הסחר האלקטרוני והשירות".

מה יהיה הדבר הבולט ביותר בענף בשנה הקרובה?
"אף על פי שטכנולוגיית הענן נמצאת אתנו שנים ארוכות, על פי נתונים אחרונים של חברת המחקר אובום, 80% מהמשימות הקריטיות לארגון והנתונים הרגישים עדיין מתבצעים על שרתים הממוקמים במשרדיו, גם אם רמת הביצועים ויכולות האינטגרציה שלו נמוכים ולעתים קרובות אף אינן עומדות בדרישות הרגולטוריות. השנה יתקדמו צעד נוסף במעבר של ארגוני אנטרפרייז לענן, גם במגזרים עתירי רגולציה כגון בנקים, ביטוח, בריאות וממשלה".

[caption id="attachment_288615" align="alignnone" width="600"]דגן הלוי, מנכ"ל אלעד מערכות. צילום: ויקטור לוי דגן הלוי, מנכ"ל אלעד מערכות. צילום: ויקטור לוי[/caption]

בראש השנה ציינו סיום עשור (של השנים העבריות). כיצד היית מסכם את העשור בהיי-טק הישראלי?
"זה היה העשור של הענן, שנתן, בעיקר לחברות התוכנה, סט משוכלל וחדש של כלים, ורמה אחרת של יציבות וגמישות".

מיהי בעיניך אשת השנה בהיי-טק הישראלי?
"רונית אטד, המנכ"לית הקודמת של אלעד מערכות, שמונתה באחרונה למנכ"לית מיקרוסופט ישראל".

מה אתה מאחל להיי-טק הישראלי לשנה הקרובה ולעשור הקרוב?
"אני מאחל לענף להמשיך להיות קטר מוביל בשילוב אוכלוסיות בעלות שיעור תעסוקה נמוך במעגל העבודה ובפיזור העושר למעגלים נוספים בחברה הישראלית".

יניב קאלו, סמנכ"ל הטכנולוגיות של פנגו

מה היה הדבר הבולט ביותר בהיי-טק הישראלי בשנה האחרונה - מגמה, אירוע או כל דבר אחר?
"בשנה האחרונה אנו עדים לשימוש נרחב יותר בטכנולוגיות בינה מלאכותית ולמידת מכונה במגוון חברות בתחומים ובענפים שונים בהיי-טק הישראלי בפרט ובמשק הישראלי בכלל. חברות משתמשות באופן מתוחכם יותר במידע הרב שברשותן ובאלגוריתמים של בינה מלאכותית על מנת לספק פתרונות ושירותים מתוחכמים וטובים יותר ללקוחות שלהן. הדבר בוודאי נכון בחברות שמחזיקות בביג דטה, אבל זה לא מוגבל רק אליהן. יותר ויותר חברות מבינות שניצול חכם של דטה שנאסף על ידן ייתן להן יתרון תחרותי בשוק שבו הן פועלות".

מה יהיה הדבר הבולט ביותר בענף בשנה הקרובה?
"בשנה הקרובה נמשיך לראות התפתחות בטכנולוגיות של בינה מלאכותית, המשך הבשלה וכניסה שלהן לכל התחומים, כגון ערים חכמות, תחבורה חכמה, בריאות דיגיטלית ופינטק. גם תחום הבלוקצ'יין יוסיף להתפתח - הוא עדיין נמצא בחיתוליו ונראה שלמרות המהמורות שבדרך, נראה הבשלה והרחבה של השימוש בטכנולוגיה זו לא רק בתחום הפיננסי אלא בעוד תחומים במשק".

[caption id="attachment_279170" align="alignnone" width="600"]יניב קאלו, סמנכ"ל הטכנולוגיות של פנגו. צילום: שוקה כהן יניב קאלו, סמנכ"ל הטכנולוגיות של פנגו. צילום: שוקה כהן[/caption]

בראש השנה ציינו סיום עשור (של השנים העבריות). כיצד היית מסכם את העשור בהיי-טק הישראלי?
"בעשור האחרון עבר עולם ההיי-טק הישראלי מהפכות גדולות: ראשית, מחשוב הענן התפתח מאוד וכיום כמעט כל החברות הטכנולוגיות (וגם הפחות טכנולוגיות) נמצאות בו. ראינו התפתחות ואימוץ של טכנולוגיות תוכנה כשירות (SaaS), פלטפורמה כשירות (PaaS) ודומותיהן, במקביל לשימוש בענן כתשתית כשירות (IaaS) בראשית הדרך. כמו כן, היה מעבר של חברות רבות לטכנולוגיות של קונטיינרים, ובאחרונה גם לטכנולוגיות נטולות שרתים (Serverless).

שנית, הגידול העצום והאקספוננציאלי של המידע הביא אתו את ההתפתחות של הביג דטה וניתוח הנתונים באמצעות טכנולוגיות לימודי מכונה.

שלישית, העלייה החדה באיומי הסייבר הביאה לפיתוחים מואצים ופתרונות מתוחכמים ומגוונים יותר. המודעות לסיכונים בעולם הסייבר גדלה מאוד וחברות משקיעות כיום משאבים רבים בנושא.

ולבסוף, אנחנו רואים דיגיטציה מואצת בכל התחומים - תחבורה חכמה, בריאות דיגיטלית, חקלאות מדייקת, תעשייה ועוד. הטמעת יותר ויותר חיישנים בחפצים ובמערכות שבסביבתנו וחיבורם לאינטרנט (IoT) מאפשרים לנו להיות מחוברים ולתקשר עם אותם חפצים ומערכות (לדוגמה, בתים חכמים וערים חכמות)".

מיהו בעיניך איש השנה בהיי-טק הישראלי?
"איש השנה שלי הוא אייל ולדמן, מייסד ומנכ"ל מלאנוקס, שתרם תרומה גדולה לעולם ההיי-טק בכלל ולהיי-טק הישראלי בפרט. הוא מסמל בעיניי את הכישרון והיזמות הישראליים, שממשיכים, וימשיכו גם בעתיד, למצב את ישראל כשחקנית מובילה בזירה הטכנולוגית העולמית".

מה אתה מאחל להיי-טק הישראלי לשנה הקרובה ולעשור הקרוב?
"אני מאחל שנמשיך לנצל את הכישרון והיזמות המאפיינים אותנו על מנת להמשיך להתפתח ולהוביל בזירה הטכנולוגית העולמית. כדי שזה יקרה, אנחנו חייבים להשקיע יותר בחינוך הטכנולוגי והמדעי ולחשוף יותר תלמידים מכל השכבות והמגזרים באוכלוסייה ללימודים בתחומים אלה, באמצעות שיטות לימוד מתקדמות יותר. כדי שנבסס את היתרון התחרותי שלנו, ההיי-טק והמדעים המדויקים צריכים להיות יותר מושרשים, החל מבתי הספר היסודיים".

אריק פיינגולד, נשיא Comm-IT, ועידן פיינגולד, מנכ"ל החברה

מה היה הדבר הבולט ביותר בהיי-טק הישראלי בשנה האחרונה - מגמה, אירוע או כל דבר אחר?
"המחסור בכוח אדם מיומן בכל תחומי ההיי-טק הוא המגמה, המדאיגה, שאפיינה את הענף בשנה האחרונה. טכנולוגיות ייחודיות כמו בינה מלאכותית, למידת מכונה, טכנולוגיות ענן וסייבר הולכות ומתחזקות, ובוגרי תארים כמו הנדסת תוכנה או מדעי המחשב אינם עונים על הדרישה. כיום חסרים מתמטיקאים ברמה גבוהה, דוקטורנטים בתחומים שונים, מומחי סייבר בסביבות חדשות יחסית כמו סביבת ענן ועוד".

מה יהיה הדבר הבולט ביותר בענף בשנה הקרובה?
"בשנה הקרובה נמשיך לראות גידול משמעותי בתחומי הבינה המלאכותית, לימודי המכונה, טכנולוגיות הענן ועוד. המחסור בכוח אדם איכותי ימשיך להוות אבן נגף משמעותית בהתפתחות הטכנולוגיות הללו. בתחום הסייבר, נראה מעבר לקונסולידציה - יותר חברות גדולות המציעות מגוון פתרונות ופחות סטארט-אפים נישתיים, והתחום שאני צופה בו את הגידול הכי משמעותי, ואפילו הייתי אומר שאנחנו בתחילתה של מהפכה, הוא תחום הבריאות. לא מדובר רק בפיתוח תרופות, נראה שההיי-טק הישראלי החדשני משתלב בצורה טובה מאוד בתחומי הדיאגנוסטיקה והארכת משך החיים ושוב, אנחנו נוכל להציע לעולם סטארט-אפים פורצי דרך ברמה העולמית".

[caption id="attachment_300374" align="alignnone" width="600"]אריק פיינגולד, נשיא Comm-IT, ועידן פיינגולד, מנכ"ל החברה. צילום: ניב קנטור אריק פיינגולד, נשיא Comm-IT, ועידן פיינגולד, מנכ"ל החברה. צילום: ניב קנטור[/caption]

בראש השנה ציינו סיום עשור (של השנים העבריות). כיצד הייתם מסכמים את העשור בהיי-טק הישראלי?
"זה היה עשור מצוין, בו התבגרה תעשיית ההיי-טק הישראלי רבות. שמרנו על ההובלה העולמית בתחום החדשנות. בישראל יש את כמות הסטארט-אפים הגדולה בעולם לנפש. כמו כן, בעשור הזה, ההיי-טק שלנו נכנס לתחומים נוספים, דוגמת חקלאות, תעשייה 4.0, פינטק, ביו-טק ופוד-טק. גם ההנהלות של החברות הישראליות התבגרו וסגרו את הפער משאר העולם. כיום יש יותר חברות ישראליות שמונפקות בבורסות ברחבי תבל, שמקימות מערכי שיווק ומכירות עולמיים, והופכות לחברות בעלות ערך של מיליארדי דולרים".

מה אתם מאחלים להיי-טק הישראלי לשנה הקרובה ולעשור הקרוב?
"אני מאחל לענף ולמדינה שידעו להגדיר את החינוך הטכנולוגי וההכשרה של כוח האדם הדרוש להיי-טק כמשימה לאומית, ויפנו אליהם משאבים מתאימים, על מנת למנף ולמקסם את הגידול הצפוי בפעילות הענף בעשור החדש, העומד בפתח. בנוסף, אני מאחל להיי-טק שידע לייצר ולהשביח תשתית ניהולית חזקה, שתדע להוביל את החברות הישראליות להצלחה. אנחנו זקוקים לתעשייה חזקה, שתצמיח עוד חברות דוגמת צ'ק פוינט וחברות חדות קרן".

עו"ד יורם הכהן, מנכ"ל איגוד האינטרנט הישראלי

מה היה הדבר הבולט ביותר בהיי-טק הישראלי בשנה האחרונה - מגמה, אירוע או כל דבר אחר?
"התעצמות העיסוק בתחום הבינה המלאכותית, עם עלייה חדה במספר החברות העוסקות בתחום והקמת כוח המשימה המדינתי, בראשות פרופ' יצחק בן ישראל ופרופ' אביתר מתניה. באופטימיות זהירה, ניתן להגיד שהכוונה של מדינת ישראל להשקיע בתחום הבינה המלאכותית כמאיץ לקידומה לחזית הטכנולוגית עשויה ליצור יתרון תחרותי, באופן דומה לזה שהיה עם תחום הסייבר בעשור הקודם. זהו תחום רוחבי, שעתיד להשפיע על כלל הווקטורים של תעשיית ההיי-טק".

מה יהיה הדבר הבולט ביותר בענף בשנה הקרובה?
"בשנה הקרובה יתעצם העיסוק בביו-טק ובחקלאות מדייקת - שני נושאים שקשורים באופן הדוק לעולם האינטרנט של הדברים. ענפי ההיי-טק המרכזיים יזדקקו להשקעה של המדינה ולעידוד של השוק העסקי להשקיע בתשתיות טכנולוגיות שיאפשרו המשך חדשנות בישראל, ובכלל זה בדור החמישי ובמעבר ל-IPv6. תשתיות פס אולטרה רחב עתידות לאפשר העברת מידע בקצבים ובהיקפים גבוהים משמעותית מאלה המוכרים כיום, באופן שצפוי לאפשר שימושים חדשים בטכנולוגיות קיימות, דוגמת אינטרנט של הדברים ומציאות רבודה ו-וירטואלית, במודלים עסקיים חדשים וכדומה. כל אלה מחייבים היערכות לאומית בכל הקשור לשיפור משמעותי של תשתיות התקשורת במדינה".

[caption id="attachment_191137" align="alignnone" width="600"]עו"ד יורם הכהן, מנכ"ל איגוד האינטרנט הישראלי. צילום: יח"צ עו"ד יורם הכהן, מנכ"ל איגוד האינטרנט הישראלי. צילום: יח"צ[/caption]

בראש השנה ציינו סיום עשור (של השנים העבריות). כיצד היית מסכם את העשור בהיי-טק הישראלי?
"ההיי-טק הישראלי הפגין יכולת צמיחה חסרת תקדים והובלת טכנולוגיות יישומיות וחדשניות, ולכן ישראל ניצבת בחזית החדשנות העולמית. אולם, לצד זאת, הממשלה וחלק גדול מהאוכלוסייה הישראלית מצויים בפער דיגיטלי הולך ומתרחב מיכולות טכנולוגיות אלה. צמצום הפער הזה הוא אחד האתגרים החשובים של ההיי-טק הישראלי. על הענף, יחד עם הגורמים המדינתיים וגופי החברה האזרחית, ובכלל זה אנחנו, איגוד האינטרנט הישראלי, ליצור סביבה שתאפשר לאזרחי המדינה ולתושביה חיים טובים, הנתמכים בטכנולוגיה וחדשנות ומסוגלות אמיתית להתנהלות מושכלת – הן כדי להבין כיצד להשתמש בטכנולוגיה להעצמה ופיתוח, והן כדי להכיר את אמצעי הזהירות הנדרשים ואת הזכויות הדיגיטליות שלהם בשימוש בה".

מיהו בעינך איש השנה בהיי-טק הישראלי?
"וסים אבו-סאלם, שהקים מסגרת יזמות טכנולוגית לילדים בשם לופ, שמכשירה אותם לפתח טכנולוגיות ולהקים עסקים סביבן. הוא בנה מודל היברידי ייחודי של תנועת נוער טכנולוגית עם תפישת הון סיכון, המשלב מנטורים לחניכים, עם מנגנון מסחור של הטכנולוגיות שהילדים מפתחים. אבו-סאלם, בוגר מדעי המחשב ומשפטים באוניברסיטת חיפה, החל את פעילותו בנצרת והמשיך לחיפה, ולא מתכוון להישאר בגבולות מדינת ישראל בלבד. יש לו חזון חינוכי ועסקי מבריק, ויכולת הנהגה יוצאת דופן. צוות המנטורים והילדים שלומדים בלופ, שנקראים לופרס, הם המחזה הכי מרנין שהייתי עד לו בשנה האחרונה".

מה אתה מאחל להיי-טק הישראלי לשנה הקרובה ולעשור הקרוב?
"שימשיך לקדם חדשנות אחראית - הן בהיבטים של שמירה על המבנה של החברה האנושית והן בשמירה על הסביבה, ושימצא את הדרך להגיע לאזורי הפריפריה ולכלל המגזרים והאוכלוסיות בישראל".

הפוסט הפרויקט נמשך: בכירים בהיי-טק מסכמים את השנה הופיע ראשון באנשים ומחשבים - פורטל חדשות היי-טק, מיחשוב, טלקום, טכנולוגיות

טסלה רכשה את סטארט-אפ הנהיגה האוטונומית דיפ-סקייל

$
0
0

טסלה. צילום: נאדג, BigStock

חברת טסלה רוכשת את הסטארט-אפ הנהיגה העצמית דיפ-סקייל. החברה מתמחה בטכנולוגיית למידת מכונה לרכבים, כך על פי דיווחים שונים.

על פי CNBC, חברת המכוניות החשמליות שייסד אילון מאסק רכשה את DeepScale לאלתר, אף ששתי החברות לא הודיעו רשמית על הרכישה ותנאיה נותרו לא ברורים. סכום העסקה גם הוא לא פורסם, אולם אינו גדול כנראה, יחסית, משום שדיפס-סקייל, שנוסדה בשנת 2015, רשמה עד כה השקעה של 15 מיליון דולר כסבב הגיוס הגדול ביותר שלה.

הסטארט-אפ ששוכן בקליפורניה מתמקד ביעילות חישובית, תוך ניצול מקסימלי של יכולות רשת עצבית עמוקה (DNN) בעבור יישומי רכב המוגבלים מבחינת כוח העיבוד וצריכת האנרגיה שלהם.

מנכ"ל DeepScale, פורסט אינדולה, פרסם עדכון בדף הלינקדאין שלו שאישר שהצטרף לצוות ה-Autopilot של טסלה כמדען בכיר בתחום למידת מכונה.

יחידת Autopilot של טסלה אמונה על פיתוח יכולות הטכנולוגיה האוטונומית העתידית בעבור כלי הרכב של החברה, והטכנולוגיה שבה מתמחה הנרכשת עשויה לסייע לטסלה להקדים את יריבותיה הרבות בתחום. 

החברה התאמצה כבר בעבר להשיק יכולות ותוצרים במסגרות הזמן השאפתניות של המנכ"ל שלה, מאסק, שנוטה לפזר הצהרות והבטחות שלא פשוט לממש. מאידך טסלה כן רשמה הצלחות והכניסה לאחרונה את החומרה 3.0 שלה לייצור, ועברה לשבבים שפותחו על ידה, ולא הסתמכו על טכנולוגיית המדף של נבדיה. 

יצוין כי טסלה רכשה גם לפחות חמש חברות נוספות מלבד דיפ-סקייל, כולל את סולארסיטי בשנת 2016, ואת חברת טכנולוגיות הסוללות, מקסוול טכנולוגיות, מוקדם יותר השנה.

הפוסט טסלה רכשה את סטארט-אפ הנהיגה האוטונומית דיפ-סקייל הופיע ראשון באנשים ומחשבים - פורטל חדשות היי-טק, מיחשוב, טלקום, טכנולוגיות

אילון מאסק שוב הסתבך –הפעם בהפרת זכות העובדים להתאגד

$
0
0

אילון מאסק, מנכ"ל טסלה. צילום: סטיב יורבנסון, מתוך ויקיפדיה

מנכ"ל טסלה, אילון מאסק, שוב הסתבך בגלל ציוץ. הפעם מדובר על פרסום שלו בטוויטר ממאי 2018, שהמועצה הלאומית ליחסי עבודה, ה-NLRB, ציטטה במסגרת החלטה שמצאה את החברה והמנכ"ל אשמים בשורה של הפרות של חוק יחסי העבודה הלאומיים בארה"ב.

מאסק כתב בזמנו ש"שום דבר לא מונע מצוות טסלה במפעל המכוניות שלנו להצביע בעד איגוד. הם יכולים לעשות זאת אם הם רוצים. אבל מדוע לשלם דמי אגודה ולוותר על אופציות למניות ללא תמורה? שיא הבטיחות שלנו טוב פי שניים מאשר כאשר המפעל היה ב-UAW (איגוד עובדי הרכב - ג"פ) וכולם כבר מקבלים שירותי בריאות".

על פי ההחלטה שקיבלה השופטת המינהלית, אמיטה במן טרייסי, ההשלכות של הציוץ שהעלה מאסק הן שעובדי טסלה, והיה אם יתאגדו, יצטרכו לוותר על אופציות המניות שלהם בחברה, וזהו פשוט איום לא חוקי.

עם זאת, מאסק מואשם ביותר מאשר רק איומים מילוליים בטוויטר, שכן השופטת מצא גם כי החברה שייסד, טסלה, פיטרה עובד אחד שלא בצדק, בגלל פעילות האיגוד שלו, והוציאה שלא כחוק אזהרה לפני פיטורים לתומך אחר באיגוד העובדים. ההחלטה קוראת לטסלה להחזיר את העובד שפוטר שלא כדין, ולשלם לו פיצוי עקב כך. פסיקת השופט קבעה גם שחברת המכוניות החשמליות צריכה לבטל את האזהרה שהוציאה לעובד האחר וכן מורה פסק הדין לטסלה גם לקיים ישיבת עובדים במפעל ההרכבה שלה בפרימונט, קליפורניה, וקובע שמאסק חייב להיות נוכח בה.

[caption id="attachment_244153" align="alignnone" width="600"]טסלה. צילום: נאדג, BigStock טסלה. צילום: נאדג, BigStock[/caption]

במהלך הפגישה, מחויב מאסק, או גורם מוועד העובדים, להקריא באוזני העובדים את ההודעה שבה ה-NLRB מבשרת כי הגיעה למסקנה שטסלה עברה על החוק.

לפי הנחות בתקשורת האמריקנית, מאסק וטסלה עתידים לערער על ההחלטה. עם זאת, אפילו במקרה שהערעור לא יתקבל, היקף העונש הממשמש ובא מוגבל. מלבד החזרת העובד שפוטר והדרישה להציע לו פיצויים על שעבר, ובנוסף האילוץ ל"השפלה" בדמות הקראת מציאת הקלון מול העובדים, שביקשו בסך הכל להתאגד, ל-NLRB אין סמכות להעריך נזקי עונשין או לקבוע שבכירים אחראים אישית להפרות החוק.

ציוצים והסתבכויות בשפע

יצוין כי לטסלה יש עוד מקרים שבהם היא נבדקת על ידי ה-NLRB. לחברה יש כרגע שמונה תיקים פתוחים שנמצאים בחקירה של המועצה, שלא ברור מה טיבם ומה יולידו.

בנוסף, זו לא הפעם הראשונה שהציוצים של מאסק מכניסים את יצרנית כלי הרכב ואותו לצרות די רציניות - כך למשל, בשנה שעברה החברה התמודדה החברה עם ההשלכות של ציוציו של מאסק, שפרסם בטוויטר ציוץ ובו בישר כי יהפוך את החברה לפרטי, במחיר של 420 דולר למניה, ואז חזר בו מכך.

הדברים גרמו לפתיחת חקירה של נציבות ניירות הערך האמריקנית, ה-SEC, ולמספר תביעות שטענו להונאת ניירות ערך. לבסוף קיבלו הן מאסק והן טסלה שלו קנסות גבוהים, ובנוסף מאסק נאלץ לעזוב את תפקידו כיו"ר מועצת המנהלים של טסלה והוחלף על ידי רובין דנהולם.

 

הפוסט אילון מאסק שוב הסתבך – הפעם בהפרת זכות העובדים להתאגד הופיע ראשון באנשים ומחשבים - פורטל חדשות היי-טק, מיחשוב, טלקום, טכנולוגיות

באו לבקר במאורת הנמר: נועה קלוט ומירלי רוטשטיין, 3Base

$
0
0

באו לבקר במאורת הנמר: מימין - נועה קלוט ומירלי רוטשטיין, מנכ"ליות משותפות של 3Base. צילום: פלי הנמר

רגע לפני ראש השנה, מאורת הנמר אירחה את נועה קלוט ומירלי רוטשטיין, מנכ"ליות משותפות של 3Base.

3Base היא חברה בת של טלדור, שהוקמה לפני 11 שנים על מנת לסייע בשילוב חרדיות בשוק ההיי-טק הישראלי, ולימים גם הגלובלי. החברה מונה 130 מתכנתות חרדיות, המצויות ברף העליון בדירוג ה-IQ. כולן מפתחות תוכנה בקוד פתוח, שמתמחות בפיתוח בק-אנד, פרונט-אנד ו- Full-Stack, בשפות דוגמת גו, Nodjes וג'אווה.

שתי האורחות שלי ציינו בפניי שהחברה "נותנת פתרון מקומי מעולה למצוקת כוח האדם בשוק ההיי-טק הישראלי. הפיתוח נשאר בארץ, עם טובות המתכנתות, אין התמודדות עם 'בריחת מוחות', שכן העובדות מחויבות ומסורות, ובמקביל, איכות הדליוורי וקצב ההתקדמות גבוהים ביותר".

"כוח נשי במיטבו"

יש לציין ש-3Base מהווה עבור המתכנתות החרדיות מוקד משיכה, שכן היא מאפשרת לנשים חרדיות לפרוץ את תקרה הזכוכית שלהן - גם בהיבט הכלכלי וגם בזה המקצועי. קלוט אמרה כי "מרגש אותי להיות מנכ"לית של חברה שהיא כל כולה כוח נשי במיטבו. אני מתפעלת מהשמחה והחיוך על פניהן של העובדות שלי, שנדמה לי שמביעה גאווה שלהן בעצמן, על היכולת שלהן לפרוץ תקרות ולהיות שותפות לצוותי פיתוח מתקדמים בתעשייה".

בנוסף, לחברה מחלקה המעסיקה מדעני נתונים בכירים, בניהולו של רועי יצחק, בעל תואר דוקטור במתמטיקה שימושית ובמדעי המוח. המחלקה מבצעת פרויקטים בתחומים שונים, כמו NLP, ראיית מחשב וזיהוי אנומליות. הייחודיות שלה היא העובדה שהניסיון של אנשיה בתחום נצבר ממגוון רחב מאוד של תעשיות וכולל עשרות רבות של פרויקטים שונים שביצעו.

הלקוחות של 3Base מגוונים וכוללים חברות היי-טק מבוססות, סטארט-אפים בתחילת דרכם, חברות IT גדולות ותעשיות ביטחוניות. רוטשטיין ציינה כי "הייחודיות שלנו היא בהתאמת העובדות לצרכים המדויקים של הלקוחות שלנו - ברמה המקצועית ולא פחות חשוב מכך, ברמה האישית. אנחנו מציעות פתרון לבעיית הגיוס בחברות היי-טק לצד תרומה משמעותית לחברה הישראלית".

הפוסט באו לבקר במאורת הנמר: נועה קלוט ומירלי רוטשטיין, 3Base הופיע ראשון באנשים ומחשבים - פורטל חדשות היי-טק, מיחשוב, טלקום, טכנולוגיות

רשות התעופה הפדרלית אישרה ל-UPS משלוחי רחפנים בשמי ארה"ב

$
0
0

רחפני משלוחים. צילום אילוסטרציה: BigStock

רשות התעופה הפדרלית האמריקנית, ה-FAA, העניקה ל-Flight Forward - חברת הבת של ענקית המשלוחים UPS - אישור להפעלת רחפני משלוחים ללא הגבלה. תעודת FAR Part 135 שהונפקה לחברה מאפשרת לה להשתמש ברחפנים לצורך משלוחי חבילות במשקל של יותר מ-25 קילוגרם. 

UPS מסרה כי תחילה תרחיב את משלוחי הרחפנים שלה לבתי חולים, ולאחר מכן לתעשיות אחרות. החברה כבר עשתה פיילוט מוצלח לשירות במרכז הרפואי של אוניברסיטת ווייק פורסט ששוכן בראלי, צפון קרוליינה.

שרת התחבורה האמריקנית: "צעד גדול קדימה"

שרת התחבורה האמריקנית איליין צ'או אמרה כי "זהו צעד גדול קדימה בשילוב בטוח של מערכות מטוסים בלתי מאוישות במרחב האווירי שלנו, להרחבת הגישה לטיפולי הבריאות בצפון קרוליינה, ולבניית ההצלחה של תכנית הטיסות הלאומית לשילוב UAS (כלי טייס בלתי מאויש - ג"פ) לשמירה על מנהיגות אמריקנית בתחום". 

על פי ה-FAA, "כמשתתפת בתוכנית לשילוב מערכות תעופה בלתי מאוישות של משרד התחבורה האמריקני, מחלקת התחבורה של צפון קרוליינה (ה-NCDOT) הצטרפה לשיתוף פעולה עם UPS Flight Forward. כמפעילה, הם עסקו במשלוחי ציוד לשירותי הבריאות ברחבי קמפוס בית החולים הגדול בראלי, שבצפון קרוליינה. הטיסות התמקדו באספקת דם לעירויים פוטנציאליים להצלת חיים, כמו גם בדגימות רפואיות אחרות לעבודת מעבדה".

כאמור, האישור מאפשר ל-UPS להטיס רחפנים כבדים יותר, וכן מרשה לחברה לעשות זאת בלילה. עם זאת קיימות מגבלות מסוימות לרחפנים, שהופכות אותם לפחות אוטונומיים. על פי Associated Press הרחפנים לא יורשו לעוף מעבר ליכולות הראייה של המפעיל שלהם ללא אישור מיוחד של ה-FAA לכל מסע שכזה. כמו כן, כל טיסה תצטרך מפעיל נפרד. על פי הדיוח UPS הודיעה שתבקש אישור של ה-FAA בכדי שמפעיל יחיד יורשה להטיס מספר רחפנים בו-זמנית.

UPS צייצה בהתרגשות ובישרה לעוקביה בטוויטר "עשינו היסטוריה. כיום אנו הופכים לחברה הראשונה שזוכה באישור מלא להפעלת חברת תעופה של רחפנים". החברה צירפה לציוץ סרטון תדמית ובו לא פירטה יותר ממה שתוכל לבצע ממש בקרוב עקב ההרשאה של ה-FAA, אך הציגה את היכולת החדשה בגאווה רבה.

הפוסט רשות התעופה הפדרלית אישרה ל-UPS משלוחי רחפנים בשמי ארה"ב הופיע ראשון באנשים ומחשבים - פורטל חדשות היי-טק, מיחשוב, טלקום, טכנולוגיות

תביעה: בזק ניתקה לקוח –של בזק בינלאומי

$
0
0

תביעה. בזק

תביעה שהוגשה באחרונה לבית המשפט השלום בעכו חושפת מה שנראה על פניו כסיפור מעניין: בזק ניתקה במפתיע בחודש יולי השנה חברות מהיישובים הדרוזיים ירכא ואבו סנאן שבגליל, שהיו לקוחות עסקיים של החברה הבת, בזק בינלאומי. טענת הניתוק הייתה שזו סיפקה שירותי אינטרנט לתושבים בכפרים הללו מבלי להירשם כספק תקשורת.

על פי התביעה, שנחשפה בראשונה באתר דבר ראשון, ר.ח. תקשורת שילמה 2,750 שקלים לחודש על קו מטרו (סיב אופטי) סימטרי במהירות 40 מגה-ביט, וירכא TV שילמה 6,000 שקלים בחודש עבור קו סימטרי של 100 מגה-ביט. בתביעה טוענות החברות, שיוצגו על ידי עו"ד דיאן קשקוש, שהן מפצלות את הקווים ומספקות שירותי אינטרנט לתושבים בכפר, כאשר לטענתן, בזק בינלאומי ובזק יודעות בדיוק איזה ציוד מופעל, ואף באו לתקנו מספר פעמים.

לטענת התובעים, הניתוק נעשה שלא כדין, משום שהחוזה שלהם עם בזק בינלאומי מאפשר להם שימוש בנתב גם לצורך פיצול הקו ומכירתו לאחרים, ואין צורך ברישיון מפעיל לשם כך. התובעים דורשים שבית המשפט יורה על החזרת החיבור לאינטרנט, לפחות בצו זמני, עד לסיום הדיונים בתביעה.

ירכא TV מספקת שירות טלוויזיה לתושבי היישוב - לטענתה, באישור, לאחר שהציוד שלה הוחרם ב-1999 על ידי משרד התקשורת אך בית המשפט הורה להחזירו. תקדים זה, לטענת החברות, מאפשר להן לספק גם שירותי טלפוניה ואינטרנט.

העותרים אף הביאו מסמך שהוציא מנהל לקוח בבזק בינלאומי בשם אורן עמוס, ובו נכתב כי הלקוח רוכש מבזק בינלאומי אינטרנט ותשתית, כולל ציוד מנוהל, ומספק שירותי אינטרנט ללקוחות קצה. במסמך מצוטט הלקוח כאומר: "אם אתה טוען כי מי שיכול לספק לקוח קצה זה מי שיש לו רישיון, למה אתם מוכרים למי שאתם יודעים שאין לו רישיון"?

בזק: הניתוק נעשה כחוק

בזק בינלאומי, שיוצגה על ידי עו"ד אייל בליזובסקי (אין קשר משפחתי - א"ב), טענה בכתב ההגנה שהניתוק נעשה כחוק, ושאין חולקים על העובדה שהחברות הללו הפיצו שירותי אינטרנט ביישובים על תשתית הכבלים של ירכא TV. ואולם, לטענת החברה, החיבורים הללו הם חיבורים פיראטיים, וברגע שנודע לבזק שנעשים חיבורים פיראטיים על תשתית שלה, היא החליטה לנתק אותם. בזק בינלאומי שוללת את טענת העותרים שלפיה החברה ידעה אילו שימושים נעשים בתשתית שלה. עוד יצוין כי נציגי בזק בינלאומי טענו שהמסמך אינו מוכר להם, ולא עבר דרך המחלקה המשפטית של החברה.

בזק מסרה בכתב ההגנה בן 52 העמודים, באמצעות עו"ד עמוס תיבי, כי העותרות גרמו לבזק שורה של עוולות אזרחיות, נזיקיות וחוזיות, ועשו עושר שלא במשפט.

"התובעים מספקים שירותי אינטרנט ללא רישיון. בכך הם עוברים גם על הוראות סעיף 2 לחוק התקשורת, בכל הנוגע לחובת הרישוי גם מביאים לכך שהם עצמם וציבור לקוחותיהם עוברים עבירה", נכתב בכתב ההגנה. בזק צירפה לכתב ההגנה תצלומים של חיבורים פיראטיים מעל עמודים וקירות בתים בשני היישובים.

בזק דרשה שלא להיענות לבקשת העותרים לסעד זמני בדמות חיבור מחדש של השירות משום שיהיה בכך שימור של מצב בלתי חוקי. עוד נמסר בכתב ההגנה כי החברה הייתה נוהגת כך גם אם ספק שירותי האינטרנט לא היה בזק בינלאומי.

יצוין כי התביעה של ירכא TV נמחקה, משום שהבעלים שלה לא נכח בדיון. עם זאת, התביעה של ר.ח. תקשורת נותרה על כנה. בסיכום הדיון לא התקבלה החלטה, והשופטים מסרו כי ימסרו את החלטתם במועד מאוחר יותר לכל הצדדים.

הפוסט תביעה: בזק ניתקה לקוח – של בזק בינלאומי הופיע ראשון באנשים ומחשבים - פורטל חדשות היי-טק, מיחשוב, טלקום, טכנולוגיות


מאסטרקארד, ויזה ועוד גופים מובילים שוקלים לסגת מתמיכה בפרויקט ליברה

$
0
0

מטבע הקריפטו ליברה של פייסבוק. צילום אילוסטרציה: BigStock

על פי דיווחים אחרונים, ויזה ומסטרקארד, כמו גם פיי-פאל וסטריפ, שוקלים מחדש את התמיכה שלהם בפרויקט ליברה של פייסבוק.

לדברי מקורות שציטט הוול סטריט ג'ורנל, מדובר בדאגות הנוגעות לקיום יחסים טובים עם הרגולטורים, שעד כה לא בדיוק התגלו כמקבלים את הפרויקט בזרועות פתוחות. המקורות אף אמרו כי חלק מהתומכים בפרויקט חוששים למשוך הלכה למעשה בדיקה רגולטורית אליהם ואל הארגונים שלהם, ולפיכך דחו את תחינותיה של פייסבוק להביע את תמיכתם בפרויקט בציבור.

עמותת ליברה, המופקדת על הפיקוח על המטבע הדיגיטלי, תוארה עם ההכרזה כ"ארגון חברות עצמאי, שאינו למטרות רווח", ושבסיסו נמצא בז'נבה, שוויץ. מה שהעניק לפרויקט רוח גבית הוא העניין שעל אף של-Libra Association מבנה ארגון שאינו ייחודי לעולם הקריפטו, חבריו הראשונים, עליהם בישרה פייסבוק לעולם עם אירוע ההכרזה על ליברה ביוני האחרון, כוללים במקרה המסוים גורמים "כבדי משקל" כמו פיי-פאל, אובר, וודפון, ויזה, מאסטרקרד, ועוד. בהמשך החודש הזה אמורה העמותה לבקש מ-28 החברים המייסדים שלה לאשר מחדש את מחויבותם לפרויקט על ידי חתימה רשמית על האמנה. בעבר חתמו מי שמוגדרים כ'שותפים' על 'מכתבי כוונה' לא מחייבים לעבוד על פיתוח האמנה, וכעת כשהתבקשו להביע את התמיכה הרשמית - נשמעו חלקם מהוססים.

כאמור, הסיבה הלא מוצהרת להיסוסים ול"רגליים הקרות" שחטפו הארגונים היא היחס הרגולטורי המאוד לא אוהד שלו זוכה המטבע הווירטואלי המתכונן, שקשור גם לעצם היותו אמצעי תשלום חדשני ולא ממש מוכר לגורמים הפיננסיים הרשמיים של מדינות, כמו גם לכך שמאחוריו עומדת פייסבוק, שבשמה נקשרו שלל מקרים "לא מחמיאים" סביב יחסה לפרטיות המשתמשים, לשמירת נתונים, ולהתנהלות לא שקופה ולא אמינה. מארק צוקרברג, מנכ"ל החברה, נשמע באחרונה בשיחה עם עובדים שהוקלטה בחשאי ובה אמר שייתכן כי בעתיד יתבע את ממשלת ארה"ב על יחסה זה כלפיו וכלפיי פייסבוק.

חששות כבדים מטעם בנקים ומדינות

באוגוסט פרסם בלומברג כי מטבע הקריפטו ליברה השנויים במחלוקת, כמו גם פעילות הענקית ממאנלו פארק סביבו, עומדים בפני בדיקת תחרות של נציבות האיחוד האירופי. לפי מסמך שראה העיתון, הרגולטורים של האיחוד האירופי בוחנים כעת "התנהגות אנטי-תחרותית פוטנציאלית", משום החששות שפייסבוק תגבש מונופול בתחום התשלומים ותחנוק את המתחרים בו באופן בלתי הוגן. בנוסף קיים חשש כי ליברה – שעתידה להיות זמינה לשימוש רשמי במהלך 2020 – תיצור "מגבלות תחרות אפשריות" על פרטי הלקוחות שיוחלפו ועל השימוש בנתוני הצרכנים.

בנוסף ליברה נתקלה עוד קודם לכן בהתנגדות בוועדות בבית הנבחרים האמריקני ובסנאט, וגם יו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול, הצטרף כבר והביע גם הוא דאגה גדולה מהפרויקט, בתוך שעדכן כי הבנק המרכזי שוקד על חקירתו ומעוניין בהבהרות אודות היבטיו השונים.

ליברה משכה תשומת לב רבה גם מצד בנקים וממשלות בכל רחבי העולם - כך למשל הבנק העממי של סין חושש מההשפעת הדולר עליה, יפן חוקרת את הקריפטו, וחברי הדירקטוריון של הבנק המרכזי האירופי מאמינים שליברה עלולה לערער את המדיניות המוניטרית.

מעניין לציין כי בהקלטה של צוקרברג, שנחשפה כעת אך התבצעה ביולי האחרון, הוא נשמע מתייחס לליברה,  ואומר כי מדובר בסוג חדש של מערכת, שתיושם על ידי חברות גדולות, ולא רק בפייסבוק. צוקרברג הצהיר כי "עד להשקתנו, אנו צופים שיהיו לנו 100 חברות ויותר". צוקרברג גם התבטא בנושא הבדיקה הציבורית שעובר פרויקט ליברה בחודשים האחרונים, מאז ההכרזה עליו, והצהיר כי הדיונים בציבור על המטבע הווירטואלי העתידי "נוטים להיות מעט יותר דרמטיים", מאשר אלו הפרטיים. הוא הוסיף כי לעיתים קרובות מפגש פרטי עם רגולטורים שונים ברחבי העולם הוא בעצם "יותר מהותי ופחות דרמטי".

הפוסט מאסטרקארד, ויזה ועוד גופים מובילים שוקלים לסגת מתמיכה בפרויקט ליברה הופיע ראשון באנשים ומחשבים - פורטל חדשות היי-טק, מיחשוב, טלקום, טכנולוגיות

"הענן והבינה המלאכותית הם המפתח לשיפור התחרותיות במגזר הפיננסי"

$
0
0

פטריס אמאן, המנהל את תחום השירותים הפיננסיים ב-EMEA במיקרוסופט העולמית. צילום: יח"צ

"לארגונים הפיננסיים יש הזדמנות אדירה לתת מענה לחדשנות המשבשת בשימוש בענן ובבינה מלאכותית. הם המפתח לשיפור התחרותיות, הגברת הצמיחה, שיפור חוויית הלקוח, והקפדה על התאמה לתקנות הפרטיות המשתנות ולאיומי אבטחת המידע במגזרים אלה", כך אמר פטריס אמאן, המנהל את תחום השירותים הפיננסיים ב-EMEA במיקרוסופט העולמית.

אמאן היה הדובר המרכזי בכנס לקוחות ועיתונאים שערכה מיקרוסופט לפני ימים אחדים בלונדון. הכנס עסק בטרנספורמציה הדיגיטלית שעוברת על בנקים וארגונים פיננסיים ברחבי העולם, מהפכת התשלומים האוטומטיים וכיצד מיקרוסופט מסייעת לבנקים להתמודד עם החדשנות המשבשת - באמצעות Azure ויישום רכיבים של בינה מלאכותית

באירוע לקחו חלק, בנוסף לאמאן, בכירים במערכת הבנקאות העולמית, בהם נציג של המסלקה הבינלאומית הגדולה סוויפט, UBS, בנק הסליקה הראשון בעולם - קליר בנק הבריטי, ונציג בכיר של הבנק הגדול באיחוד האמירויות הערביות.

בראיון לאנשים ומחשבים דיבר אמאן על הטרנספורמציה הדיגיטלית בארגונים ועל ההון האנושי בישראל, ופרש את עיקרי האסטרטגיה של מיקרוסופט בתחום השירותים הפיננסיים.

מדוע דווקא עכשיו ארגונים פיננסיים צריכים להאיץ את הטרנספורמציה הדיגיטלית?
"הארגונים הפיננסיים נמצאים תחת לחץ. האיום מצד גורמים חיצוניים, המבצעים את החדשנות המשבשת, רגולציה מורכבת, זיופים והעתקות וסייבר הם חלק מהסיבות לכך. מה גם שלחלק מהחברות יש מערכות לגאסי. לכן, הן צריכות להשקיע בחדשנות, תוך היצמדות לתאימות לרגולציה. עליהן להטמיע פתרונות ואסטרטגיה שבאמצעותה הן תוכלנה לתת חוויית שירות טובה יותר ללקוחות, ולתת להם כלים זמינים שיאפשרו להם לנהל את הכספים שלהם טוב יותר. הכלים שלנו מאפשרים זאת".

יש מגמה חמה של מעבר לתשלומים אוטומטיים ובנקאות דיגיטלית, מהנייד. איפה אתם בסיפור הזה?
"אנחנו מציעים לארגונים להאיץ את היישום של מודרניזציה של תשלומים ובנקאות במערכות הליבה, מבלי שיצטרכו להיכנס להוצאות כבדות. כאן נכנס השימוש המושכל שהם יכולים לעשות בענן ובבינה המלאכותית. אלה עוד כלים שיאפשרו להם להיות זריזים יותר ולעמוד בתחרות מול החדשנות המשבשת.

ההתקדמות הטכנולוגית האחרונה מסייעת למוסדות פיננסיים לשפר את התוצאות משני הצדדים של משוואת הסחר, מצמצמת את החיכוך ומאפשרת יישום עקבי של אמצעי אבטחה - החל מאישור עסקות וכלה באבטחת שיתוף הצהרות ומסמכים".

כיצד השוק מגיב לזה? הרי אתם לא הראשונים שנכנסים לתחום הטרנספורמציה הדיגיטלית בבנקים.
"נכון הוא שאנחנו לא הראשונים, יש תחרות וזה בסדר גמור. אבל אנחנו עובדים בעיקר עם ארגונים שכבר יש להם את הפלטפורמות שלנו.

העבודה שלי היא לדבר עם הלקוחות בשפת העסקים שלהם - אני לא מוכר להם מוצר או פתרון. אנחנו מייצרים סיטואציה של Win-Win. ככל שהלקוח יאמץ תהליכים שיקדמו אותו בחדשנות הדיגיטלית, הוא ישתמש יותר בכלים שלנו ויראה כיצד העסקים שלו משתפרים. מרבית השוק מבין ומקבל את זה, ודי לעקוב אחרי המנייה שלנו בשנים האחרונות".

בלא מעט מדינות, כולל ישראל, אחד החסמים במעבר לענן הוא הרגולציה. איך אתם מתמודדים עם זה?
"מיקרוסופט עובדת עם רגולטורים של שירותים פיננסיים ולקוחות כדי להבטיח ששירותי הענן שלנו יעמדו בדרישות הרגולציה המחמירות שלהם. יש לנו מדיניות כוללת ברמה האסטרטגית, אבל ספציפית בכל מדינה, כולל בישראל, האנשים שלנו עובדים עם הרגולטורים והפוליטיקאים, ומתאימים את הפתרונות שלנו לדרישות. כך, למשל, עשינו עם האיחוד האירופי בכל מה שקשור ל-GDPR. כנראה שהצלחנו, כי עובדה היא ש-90% מהמוסדות הפיננסיים שמבוססים על הענן שלנו תואמים את הרגולציה.

כמו כן, לפני כמה ימים הכרזנו על שיתוף פעולה עם סוויפט, שהולכת לפתוח את ה-API שלה לענן שלנו - דבר שהוא מהפכה בפני עצמה, למי שמכיר את הגוף השמרני הזה. בסוויפט מבינים שהעולם משתנה ועליהם להתאים את עצמם אליו בעזרתנו".

כיצד אתה רואה את התפתחות הבנקאות הדיגיטלית בשוק הישראלי?
"למען האמת, אינני מכיר מספיק טוב את השוק הישראלי ולא עוסק ישירות בכך. הקשר נעשה באמצעות האנשים שעובדים איתי. אבל ללא ספק, ישראל היא מוקד חשוב לפיתוח הכלים והאסטרטגיה שלנו בתחום הטרנספורמציה הדיגיטלית בבנקים ובכלל. מיקרוסופט ביצעה לא מעט השקעות בישראל, יש לנו שם מרכז פיתוח עם מיטב המוחות. אנחנו משקיעים במקומות שבהם אנחנו מאמינים שיש הון אנושי ברמה גבוהה".

הכותב היה אורח של מיקרוסופט בכנס.

הפוסט "הענן והבינה המלאכותית הם המפתח לשיפור התחרותיות במגזר הפיננסי" הופיע ראשון באנשים ומחשבים - פורטל חדשות היי-טק, מיחשוב, טלקום, טכנולוגיות

מהנדס לשעבר ביאהו פרץ וחיפש סקס בחשבונות הלקוחות

$
0
0

חיפש סקס בחשבונות הלקוחות. צילום אילוסטרציה: BigStock

גם זו דרך לספק מאוויים: מהנדס לשעבר ביאהו הודה השבוע שפרץ לחשבונות של כ-6,000 לקוחות החברה בחיפוש אחר סרטונים ותמונות סקס.

לפי כתב האישום, העובד בן ה-34, דניאל רואיז, השתמש בגישה שלו כמהנדס בחברה כדי להגיע לחשבונות השמורים ברשת הפנימית, במטרה לפתוח סיסמאות של משתמשים. כשהצליח, ומצא חומר שמעניין אותו, הוא הוריד אותו אל כונן קשיח חיצוני אותו שמר בביתו.

רואיז כיוון במיוחד אל חשבונות של נשים צעירות, כולל מכרות וחברות לעבודה, וכשהצליח לחדור לחשבונות שלהן השתמש באפשרות לאפס סיסמאות באתרי אחסון ברשת, כמו iCloud של אפל, Gmail של גוגל, או פייסבוק, בכדי להגיע לתמונות שמורות.

רואיז עבד בתפקידים שונים ביאהו יותר מעשר שנים, כולל בתפקיד מהנדס אמינות בחטיבת המייל של החברה. כיום הוא עובד בחברה אחרת המתמחה בפתרונות לכניסה באמצעות שימוש באמצעי אבטחה יחיד.

גזר הדין אמור להיקבע בפברואר הקרוב, והוא יכול לקבל עד חמש שנים בכלא.

הפוסט מהנדס לשעבר ביאהו פרץ וחיפש סקס בחשבונות הלקוחות הופיע ראשון באנשים ומחשבים - פורטל חדשות היי-טק, מיחשוב, טלקום, טכנולוגיות

דור אלון מיישמת את טכנולוגיית השערים החד כיווניים של ווטרפול

$
0
0

דור אלון

התקפות מקוונות מרחוק על אתרים תעשייתיים ותשתיות קריטיות כבר אינן בגדר איום תאורטי בלבד. כאשר תוקפים זדוניים משיגים גישה למערכת בקרה תעשייתית, ביכולתם לחבל בתהליכי בקרה ובטיחות, וכתוצאה מכך לגרום להפסקות חשמל יקרות, נזק לציוד, איומים על בטיחות העובדים, ואפילו לגרום לאסונות סביבתיים. באופן יותר ספציפי, האיום הנשקף מכופרה ממוקדת הוא סיבה לדאגה עבור מפעלי תעשייה.

מתקפה ממוקדת היא כזאת שבה תוקף מרוחק חודר אל תוך רשת יעד ושותל נוזקה באופן אסטרטגי, בכדי לגרום להפרעה מקסימלית, וזאת על ידי הצפנה של הקבצים והמכונות החשובים ביותר. שלא כמו רשתות IT, כשהפעילות התעשייתית היא זו שמושפעת, אין אפשרות שחזור "מתוך גיבוי" - לא של הייצור האבוד ולא של ציוד שניזוק כתוצאה מתהליכי השבתה בחירום.

מהסיבה הזאת, דור אלון אנרגיה בחרה בווטרפול (Waterfall Security Solutions) - מובילה עולמית בטכנולוגיות אבטחת סייבר עבור תשתיות קריטיות ומערכות בקרה תעשייתיות - כדי ליישם את טכנולוגיית שערי האבטחה החד כיווניים (Unidirectional Security Gateways) שלה בתחנת כוח פרטית חדשה שנבנית בקריית גת.

תחנת כוח הקוגנרציה החדשה תספק 75 מגה-וואט חשמל לכלל אזור התעשייה של קריית גת, ובפרט למפעל לייצור סוכר של סוגת.

[caption id="attachment_300412" align="alignnone" width="600"]ווטרפול ווטרפול[/caption]

אילן שוויצר, מנהל תחום החשמל והמכשור בדור אלון, אמר כי "השערים החד כיווניים מספקים הגנה אבסולוטית מפני מתקפות סייבר מרחוק, על ידי שכפול מערכת הבקרה Siemens SPPA-T3000 באמצעות שערי אבטחה חד כיווניים מבוססי חומרה, לצורך ניטור בטוח מרחוק - של הטורבינות. על ידי התקנת שערי אבטחה חד כיווניים של ווטרפול בכל תחנת כוח הקוגנרציה, דור אלון אנרגיה תיהנה מאינטגרציית IT/OT אמינה ובטוחה, נראות בזמן אמת תוך פעולות עבור חיובי ייצור, אופטימיזציה וניטור אבטחה מרכזי עבור רשת הייצור הקריטית, וכן עמידה בתקנות הסייבר הלאומיות החלות על מפעלי ייצור תעשייתיים".

עם התקנת שערי אבטחה חד כיווניים מבית ווטרפול, דור אנרגיה יכולה להיות בטוחה במינוף היתרונות העסקיים של נראות בזמן אמת לתוך התפעול, תוך סיכול התקפות רשת מרחוק, מתוחכמות ככל שתהיינה. שערים חד כיווניים מחליפים את חומות האש בסביבה של רשת תעשייתית, ומספקים הגנה אבסולוטית עבור מערכות בקרה תעשייתיות ורשתות תפעול מפני מתקפות שמקורן ברשתות חיצוניות. עם התקנת שערים חד כיווניים, תשתיות קריטיות ומפעלים תעשייתיים נהנים מאינטגרציית IT/OT אמינה ובטוחה, גישה לספקים ולשירותי ענן, וניטור מרחוק.

הפוסט דור אלון מיישמת את טכנולוגיית השערים החד כיווניים של ווטרפול הופיע ראשון באנשים ומחשבים - פורטל חדשות היי-טק, מיחשוב, טלקום, טכנולוגיות

"ארגון שלא ינתח את נתוני הלקוח ויכיר אותו – יישאר מאחור"

$
0
0

שלומי איתן, סגן נשיא אזורי, חטיבת האנטרפרייז, נייס. צילום: יח"צ

"המגמות הטכנולוגיות החדשות יוצרות פער, ההולך וגדל, בין ארגונים שמאמצים אותן ובין ארגונים שלא עושים זאת. לקוחות מצפים שהארגונים יציעו להם חוויית שירות נטולת מאמץ ושקופה, שמותאמת אישית לצרכיהם. ארגון שלא ינתח את נתוני הלקוח ויכיר אותו - יישאר מאחור. אנו מסייעים לארגונים לאמץ טכנולוגיות אלו בהקדם, כדי לעמוד ברף ההולך ועולה של ציפיות הלקוחות", אמר שלומי איתן, סגן נשיא אזורי, חטיבת האנטרפרייז, נייס.

בראיון לאנשים ומחשבים אמר איתן - האחראי על מכירות מרכז אירופה, אפריקה והמזרח התיכון, לרבות ישראל - כי "עולם ניהול קשרי לקוחות חווה שינויים בכמה מגמות, בו-זמנית. גם ארגונים בינוניים וקטנים נותנים שירות ללקוחות וגם הם מצופים, הרבה יותר מבעבר, להתמודד עם המהפכות הללו ולעמוד בסטנדרטים גבוהים של שירות. הענן הסיר חסמים, הפך את גודל מערך השירות ללא רלוונטי ומעניק הזדמנות לארגוני הביניים להשתמש בטכנולוגיות מתקדמות שבעבר היו זמינות רק למערכי שירות גדולים".

לדברי איתן, "מגמה ראשונה היא עליית כוחו של המידע, שהופך לקריטי בהצלחת הארגון לשרוד. ארגונים נדרשים להבין טוב יותר את כוונות הלקוחות ורצונותיהם, ולתת להם מענה בזמן אמת ובהתאמה אישית". איתן הסביר כי "חלק משמעותי בהבנת הלקוחות מתאפשר באמצעות ניתוח האינטראקציות ביניהם לארגון. שם עובר מידע שחשוב לארגון, שבעבר היה קושי לגשת אליו: מה הלקוח אמר, האם הוא מרוצה, האם ציין הזדמנות למכירה, האם הוא בסכנת נטישה. זאת, במגוון גדל של ערוצי התקשרות, לרבות בדיגיטל".

"אנו בנייס", אמר איתן, "מסייעים לארגונים לנתח את כוונת הלקוח ורצונותיו ואוחזים בנתח השוק הגדול בעולם ניתוח קשרי לקוחות. כך, ערכנו פרויקט שכזה בחברת ביטוח בארץ, שרצתה לדעת מי מהלקוחות פוטנציאלי להתלונן נגדה. היא חששה שהתלונות תגרורנה קנס מהרגולטור ותפגענה במוניטין. הטמענו מערכת לניתוח שיחות, כדי לזהות שיחות ואינטראקציות בפוטנציאל לתלונה. בתוך דקות המערכת מאתרת שיחות בסיכון ומתריעה לצוות, המחליט על המשך טיפול. המערכת הביאה לירידה של 18% בהיקף התלונות, להורדת העלויות ולשיפור שביעות רצון הלקוחות".

[caption id="attachment_300419" align="alignnone" width="600"]צ'אט בוט מסייע לצוות שירות הלקוחות. אילוסטרציה: BigStock צ'אט בוט מסייע לצוות שירות הלקוחות. אילוסטרציה: BigStock[/caption]

"אוטומציה ובינה מלאכותית - נושא כבד משקל"

"נושא נוסף, כבד משקל", ציין איתן, "הוא אוטומציה ובינה מלאכותית. 30% מעבודת נציגי שירות הלקוחות הן משימות רוטיניות, כהעתקה וחיפוש מידע. אנו מספקים מיכון, רובוט, המאפשר לנציג השירות להתמקד בדברים האנושיים, כשהרובוט עושה משימות רוטיניות, בלי טעויות, ועייפות. אלפי רובוטים שלנו מוטמעים בלקוחות, לרבות בישראל. השקנו את NEVA, סייעת וירטואלית לנציג השירות, העוזרת לו במהלך השיחה עם הלקוח. באמצעות כלי בינה מלאכותית היא עוזרת לנציג, למשל בהצעת מכירה, במענה לשאלות או בסיכום השיחה. נייס משלבת כיום יותר ויותר כלי בינה מלאכותית במוצריה, והטכנולוגיה לומדת כל הזמן את צרכי הנציגים ומטייבת את תפקוד הכלים הווירטואליים".

"יותר ויותר ארגונים", אמר איתן, "מבינים את יתרונות המעבר לענן: מהירות יישום, חיסכון בתשתיות ובעלויות, גמישות והתאמה לעונתיות, הם חלק מהיתרונות. השקענו בענן לא מעט, ואנו מובילים בתחום. אנו מציעים פתרון מקצה לקצה, מתשתית טלפוניה, ניתוב שיחות, דרך עולם ניתוח שיחות, ועד שיבוץ משמרות וניהול מוקדים. הפתרונות שלנו פותחו במקור לענן, מתאימים לארגונים גדולים כקטנים וגמישים לשינויים".

המגמה האחרונה על פי איתן היא "הדיגיטל והרב-ערוציות. לקוחות רוצים שירות אחיד ומתמשך בכל הערוצים. הלקוח מצפה שנציג השירות המדבר עמו, יידע שהוא כבר פנה בצא'ט אתמול וימשיך את הטיפול מאותה נקודה. 90% מהתקשורת בעולם הצרכני-הפרטי נעשית בדיגיטל - ובארגונים הנתון עומד על פחות מ-20%. נוצרה לארגונים הזדמנות לבדל עצמם ולאפשר ללקוחות לתקשר עמם בערוצים המועדפים עליהם, בדיגיטל, בזמן שנוח להם ובלא מאמץ. אנו מאפשרים 30 ערוצי התקשרות, דיגיטל, קול ומדיה חברתית - עם ניהול מרכזי ואחוד".

"לצד הפעילות שלנו למניעת הונאות והלבנת הון ועמידה ברגולציות", סיכם איתן, "אנו פועלים בתחום התוכנות למרכזי שירות לקוחות. אנו שחקן התוכנה הגדול בעולם לתחום, עם 25 אלף לקוחות, מתוכם 85 מארגוני Fortune 100. בעבר התמקדנו בלקוחות הגדולים, וכיום אנו פונים גם לארגונים קטנים יותר, שבמרכזי שירות הלקוחות שלהם יש עשרות ומאות נציגי שירות – ולא אלפים. אנו נותנים מענה בתחום גם למיכון תהליכים, כשהאדם והמכונה עובדים יחד – וזה יותר מורכב, אולם משפר משמעותית את התוצאות. מיכון בסביבה של בן אנוש ומכונה פותח מגוון רחב של תהליכים - ופה נייס ייחודית".

 

הפוסט "ארגון שלא ינתח את נתוני הלקוח ויכיר אותו – יישאר מאחור" הופיע ראשון באנשים ומחשבים - פורטל חדשות היי-טק, מיחשוב, טלקום, טכנולוגיות

נתונים מעודדים: זינוק חד במספר הסטודנטים למדעי ההנדסה והמחשב

$
0
0

יותר סטודנטים להנדסה ולמדעי המחשב. צילום אילוסטרציה: BigStock

נמשך הגידול במספר הסטודנטים שפונים ללימודי מדעי ההנדסה והמחשב, ומתמטיקה. מנתונים שפרסמה היום (ד') המועצה להשכלה גבוהה לקראת פתיחת השנה האקדמית תש"ף עולה כי בשנת הלימודים האחרונה, תשע"ט, למדו מעל 50 אלף סטודנטים באחת מתכניות הלימוד בתחומי ההנדסה ומדעי המחשב. ניתוח של הנתונים מעלה שאחד מכל ארבעה סטודנטים בישראל למד בשנה זו את אחד ממקצועות המחשב. מדובר בשנה השנייה ברציפות שבה נראית העדפה ברורה של לימודי המדעים על פני לימודי מדעי הרוח, שממשיכים לצנוח, ומדעי החברה.

עוד עולה מנתוני המל"ג שבתוך עשור חל זינוק של 80% במספר הסטודנטים למדעי המחשב. כך, בעוד שבתש"ע עמד המספר על 9,122 סטודנטים, בתשע"ט עמד הנתון על 16,780. מספר הסטודנטים להנדסה אשתקד הגיע ל-35,041.

פרופ' יפה זילברשץ, יו"רית הועדה לתכנון ולתקצוב במועצה להשכלה גבוהה, אמרה כי "הנתונים המעודדים על העלייה במספר הלומדים בלימודי ההנדסה ומדעי המחשב הם תוצאה של תכנית רב שנתית שהמל"ג גיבש לחיזוק לימודי ההיי-טק, לאור החלטת הממשלה להקצות תמריצים בהיקף של מיליוני שקלים למוסדות האקדמיים כדי שיוכלו לקלוט סטודנטים וחברי סגל אקדמי בתחום, ולשדרג תשתיות".

לדברי פרופ' אדר פרלמן, סגן יו"ר המל"ג, "העשור האחרון התאפיין בגידולים משמעותיים במספרי הסטודנטים בתחומי ההנדסה, וזה נובע מכוחות השוק, לצד קידום התכנית הלאומית לחיזוק מקצועות ההיי-טק".

הפוסט נתונים מעודדים: זינוק חד במספר הסטודנטים למדעי ההנדסה והמחשב הופיע ראשון באנשים ומחשבים - פורטל חדשות היי-טק, מיחשוב, טלקום, טכנולוגיות

נשים ומחשבים: מעיין דרכי, טיימינג

$
0
0

מעיין דרכי, מייסדת ומנכ"לית טיימינג. צילום: עזרא לוי

שם: מעיין דרכי.

תפקיד: מייסדת ומנכ"לית טיימינג.

ותק בתפקיד: שלוש שנים.

תפקידים קודמים: מנהלת מוצר ופיתוח עסקי.

השכלה/שירות צבאי: מהנדסת חשמל ואלקטרוניקה.

משפחה: נשואה + שלושה.

מה הביא אותך לתחום הטכנולוגיה? טכנולוגיה וחדשנות זה מה שמושך אותי. אני אדם ריאלי, אוהבת אתגרים וחשיבה מחוץ לקופסה. בתחום הזה אני מרגישה הכי אני. את טיימינג ייסדתי ביחד עם השותף שלי לפני כשלוש שנים, והצעד הראשון שלנו כחברה טכנולוגית היה להיכנס לחממת טרהלאב ונצ'רס – החממה הטכנולוגית של קרן טרה ביקנעם.

האם את חושבת שיש אפליה נגד נשים בתעשייה? אני חושבת שיש הרגל לחשוב שזאת תעשייה של גברים. בפועל, הנשים שמצליחות להגיע לתפקידי מפתח בתעשייה הזאת עושות קסמים. אני כן מרגישה שלפעמים זה מפתיע את הגברים סביבי, או תופס אותם לא מוכנים, שיש לי מה להגיד. קיימת אפליה בארגונים מסוימים שחושבים שאישה לא תוכל להוביל כי יש לה עוד עניינים בחיים (ילדים, משפחה) ויוצאים מנקודת הנחה שאין יכולת לתמרן. למעשה עושים את הבחירה עבור האישה ולא נותנים לה הזדמנות. ברור שיש גם את עניין השכר והתנאים, שהם נמוכים יותר במקרה של נשים ללא הצדקה.

חשוב לי להגיד שיש גם לנו הנשים אחריות מסוימת. כשאני מפרסמת משרות לחברה שלי, לא פונות אלי נשים בכלל! כל פעם מפתיע אותי מחדש. אנחנו צריכות להעז יותר.

האם נתקלת אישית באפליה נגדך בתעשייה על רקע היותך אישה? לא ממש. אני כן שומעת ורואה מסביבי, אבל לא חוויתי את זה על בשרי.

הפוסט נשים ומחשבים: מעיין דרכי, טיימינג הופיע ראשון באנשים ומחשבים - פורטל חדשות היי-טק, מיחשוב, טלקום, טכנולוגיות


במהלך היום: תקלה עולמית ממושכת בטוויטר

$
0
0

תקלה ממושכת. טוויטר. אילוסטרציה: BigStock

גולשים בטוויטר, ממקומות שונים בעולם, הושפעו היום (ד') מתקלה ממושכת שאירעה ברשת המצייצת - או, בעצם, שורה של תקלות. התקלה נמשכה כשבע שעות ותוקנה בשעות הצהרים.

גולשים בארצות הברית, באירופה ובאסיה, ובכלל זה בישראל, דיווחו הבוקר על בעיות שונות בטוויטר, בהן חוסר אפשרות להעלות לרשת החברתית תכנים שונים, כגון תמונות, סרטונים וסקרים. גולשים אחרים, במחשבים שולחניים, לא יכולים היו לראות תגובות אחרונות שהוצבו לציוצים שלהם - אבל כן היו יכולים לראות אותן בגרסאות קודמות של טוויטר ל-iOS. לעומת זאת, כמה וכמה ממשתמשי האנדרואיד דיווחו כי הם לא יכולים להעלות פוסטים. התקלה השפיעה גם על שירות TweetDeck, שמציע דשבורד לניהול חשבונות טוויטר.

בהתחלה צייצה טוויטר בחשבון שלה כי היא עובדת על תיקון התקלות, וכי השירותים אמורים לשוב לסדרם "בקרוב". עם זאת, היא לא צירפה פרטים כלשהם. עם תיקון התקלה היא פרסמה ציוץ בו נכתב כי "התקלה תוקנה. אתם יכולים לגשת לטוויטר כרגיל. אם לא, תנו לזה עוד כמה דקות. תודה על שהמתנתם".

טוויטר לא חוותה כבר מזמן תקלה ארוכה. זאת, בניגוד לפייסבוק, שביחד עם האפליקציות הבנות שלה, ווטסאפ ואינסטגרם, סבלו בתחילת הקיץ מתקלה שנמשכה כ-12 שעות.

הפוסט במהלך היום: תקלה עולמית ממושכת בטוויטר הופיע ראשון באנשים ומחשבים - פורטל חדשות היי-טק, מיחשוב, טלקום, טכנולוגיות

פגיעות בוובאקס של סיסקו ובזום אפשרה לזרים לרגל אחרי פגישות

$
0
0

מי השתתף בסתר בשיחות הוועידה שלכם? אילוסטרציה: BigStock

פגיעות שהתגלתה בפלטפורמות שיחות הווידיאו הארגוניות וובאקס של סיסקו ובזום יכולה הייתה לאפשר לתוקפים לחדור אל שיחות שהתנהלו ללא הגנה של סיסמה, וזאת באמצעות סריקה קלה יחסית.

הפגיעות התגלתה כבר במהלך יולי האחרון, אך פורסמה רק עתה, לאחר שהקבוצה שחשפה אותה - קבוצת המחקר לאיומים ראשיים בחטיבת אבטחת היישומים של הסטארט-אפ סיקוונס סקיוריטי - העבירה את המידע לסיסקו ולזום בכדי שאלו יוכלו להכין טלאים מתאימים, כפי שהן אכן עשו.

מדובר בפגיעות מסוג 'עין חקרנית' (Prying-Eye), אותה יכולים תוקפים לנצל כדי להריץ התקפת 'ספירה', בה נעשה שימוש במנגנון אוטומטי בכדי לאתר רצפים נומריים או אלפא-נומריים, המשמשים לזיהוי בעת שיוצרים קשר באפליקציות, כמו למשל בישיבות מרוחקות אשר מתבצעות באמצעות שירותי וידיאו.

באמצעות בוט ניתן לסרוק באופן כזה מספרי פגישות רלוונטיים לשימוש ב-WebEx וב-Zoom, ואם נתקלים במספר ישיבה מתאים, ואין הגנת סיסמה, אפשר לחדור לשיחה כדי להשתתף בה כצופה או כמאזין - אם כי ייתכן שבמקרים מסוימים ההצטרפות תוכרז, כך שלכאורה לפחות ניתן יהיה להבחין בהצטרפות של משתתף שאינו מוזמן.

סיסקו שחררה עדכון ל-API של ביצוע השיחות באמצעות WebEx, והיא ממליצה למנהלים לשמור על הגדרות ברירת המחדל לפיהן נדרש לקבוע סיסמה לכל ישיבה. בזום שחררו בקרות חדשות עם הגדרות לכל רמות קביעת הישיבה, ולא לכל ישיבה בפני עצמה, במטרה לספק למנהלי הישיבות והחשבונות יותר שליטה על סיסמאות הפגישות.

הפוסט פגיעות בוובאקס של סיסקו ובזום אפשרה לזרים לרגל אחרי פגישות הופיע ראשון באנשים ומחשבים - פורטל חדשות היי-טק, מיחשוב, טלקום, טכנולוגיות

עוד חד קרן כחול לבן: חברת הפינטק ראפיד שווה כמיליארד דולר

$
0
0

גיוס שמביא את ראפיד להיות חברת חד קרן. אילוסטרציה: BigStock

חברת הפינטק הישראלית ראפיד, שרשומה בלונדון, הודיעה היום (ד') כי השלימה סבב גיוס שלישי בסך של 100 מיליון דולר, לפי שווי שוק של כמיליארד דולר. בכך היא מצטרפת לרשימה הלא גדולה של חברות היי-טק ישראליות שהגיעו לשווי שוק זה, כלומר - מהוות חברות חד קרן.

עם סיום סבב הגיוס הנוכחי מגיע הסכום שראפיד גייסה עד כה ל-160 מיליון דולר. את הסבב הובילה קרן Oak HC/FT והשתתפו בו כל המשקיעים הקיימים בחברה, ביניהם טרגט גלובל, אנטרי קפיטל, ג'נרל קטליסט, חברת הפינטק האמריקנית איגניה וסטרייפ. כספי ההנפקה ישמשו בעיקר להעמקת יכולות השיווק של החברה ולהגדלת פעילותה.

ראפיד הוקמה ב-2015 בידי אריק שטילמן, המנכ"ל, ארקדי קרפמן ועומר פריאל. החברה פיתחה טכנולוגיה להעברות כספים ב-65 מטבעות ליותר מ-170 מדינות, בתצורה של פינטק כשירות (FaaS). משרדיה ממוקמים בשרונה בתל אביב, בלונדון, בסן פרנסיסקו ובניו-יורק. בחודשים האחרונים היא חוותה קפיצה מטאורית: בעוד שבפברואר האחרון היא השלימה סבב גיוס של 40 מיליון דולר על פי שווי של 300 מיליון, הסבב הנוכחי עמד על פי 2.5 והשווי שלה עומד, כאמור, על מיליארד דולר. שטילמן ציין בראיון לפורצ'ן שהחברה חוותה קפיצה גם בהיקף הכספים שהועברו דרכה: ב-2018 כולה הוא עמד על 20 מיליון דולר, וב-2019, עד כה, הסכום כבר הגיע ל-50 מיליון.

Oak היא קרן הון-סיכון שקמה ב-2014 ומרכזה בארצות הברית. היא ידועה כקרן שמתמחה בהשקעה בחברות עם פוטנציאל שוק גבוה למדי. ראפיד פועלת בסביבה עסקית מאתגרת, לנוכח התחרות הקשה בשוק, אבל מנהליה אופטימיים וסבורים שהיא תהפוך לשחקן מרכזי בעולם הפינטק - וזאת, אולי, הסיבה ש-Oak החליטה על ההשקעה בה.

האם ראפיד תיכנס לעולם הקריפטו?

שטילמן ציין כי "הסיבה לגידול בפעילות שלנו היא בכך שאנחנו מציעים ללקוחות שורה ארוכה של שירותים, מעבר לשירות העיקרי של העברת הכספים. בכלל זה, אנחנו מציעים ארנקים דיגיטליים ומסייעים ללקוחות לעמוד בתקנות ובחוקים".

יצוין כי ראפיד עוסקת רק בהעברות של מטבעות ממשיים וטרם נכנסה לעולם הקריפטו - סוגיה שלדברי שטילמן נבדקת בחברה בימים אלה.

הפוסט עוד חד קרן כחול לבן: חברת הפינטק ראפיד שווה כמיליארד דולר הופיע ראשון באנשים ומחשבים - פורטל חדשות היי-טק, מיחשוב, טלקום, טכנולוגיות

25 שנה ל-JVP: הקרן הירושלמית שמה דגש על הגליל

$
0
0

הם עושים היפ הופ ציוני, הוא עושה פעילות חברתית ציונית. ד"ר אראל מרגלית, מייסד ויו"ר JVP, שר עם חברי הדג נחש. צילום: דרור סיתהכל ודניס קאפל

יותר מ-1,500 אנשי עסקים מהארץ ומהעולם, שרים וחברי כנסת, שגרירים, יזמים, משקיעים ובכירים מתעשיית ההון-סיכון הישראלית התכנסו לפני ימים אחדים על מנת לחגוג עם היזם ד"ר אראל מרגלית 25 שנים לקרן שהקים, JVP. במהלך הערב החגיגי התברר שקרן ההון-סיכון הירושלמית, שפעילה ברחבי המדינה ומעבר לה, ממקדת בימים אלה מאמצים באזור אחר בארץ - בגליל.

ד"ר מרגלית אמר באירוע כי "JVP פועלת בירושלים, חיפה, באר שבע ובגליל העליון. בחיפה, העיר התחתית הפכה למוקד משיכה לסטארט-אפים בתחום הבריאות הדיגיטלית. הסיפור הגדול הבא של ההיי-טק הישראלי הוא הגליל. התעקשנו להקים את מרכז הפודטק החדש שלנו דווקא בקריית שמונה, תוך שרתמנו אליו את המועצה האזורית גליל עליון, שתחתיה נמצאים המושבים והקיבוצים בסביבה. כפי שבאר שבע הפכה למעצמת סייבר, כך המטרה היא להפוך את הצפון בכלל ואת הגליל בפרט למעצמת פודטק בינלאומית".

טלי רבין, אחת מהשותפים בקרן, אמרה כי "התחלנו בגליל במטרה להפוך את ישראל למעצמת פודטק. אנחנו מחברים בין יזמים, חברות מזון בינלאומיות וחוקרים מהאקדמיה, בשיתוף מכללת תל חי, במטרה שיבנו את עולם המזון העתידי כמזון מונע תחלואה, או הרפואה המונעת של המחר".

עוד פעילות בפריפריה ש-JVP שותפה לה היא טקווין (Takwin Labs) - חממה שפועלת לקידום סטארט-אפים בחברה הערבית. החממה הוקמה בשיתוף פעולה בין מייסד באבקום עימאד תלחמי, המשמש כיו"ר שלה, איש העסקים חמי פרס ומרגלית. תלחמי בישר באירוע על התכניות להקמת קרן טקווין 2, בהיקף של 100 מיליון דולר.

יואב צרויה, שותף נוסף ב-JVP, דיבר על המרכז שהיא הקימה בבאר שבע, בשיתוף אוניברסיטת בן גוריון. "לאחר שש שנים, ניתן לומר שהמקום פועל כפלטפורמה בולטת להקמת חברות, הובלת השקעות ומוקד משיכה גלובלי לסייבר, חדשנות וטכנולוגיה". בהקשר זה ציינה רבין: "יצרנו 5,500 מקומות עבודה לצעירים בבאר שבע. המטרה היא לתת להם הזדמנות לממש פוטנציאל אישי, ולחבר אותם לחזון גדול יותר - אישית ולאומית. מעבר לפעילות הון-סיכון, יש כאן פעילות חברתית ותרבותית. אפשר לפתח היי-טק בפריפריה עם פוטנציאל עצום לרווחה ולקידמה".

"איפה שהפוליטיקאים מתעכבים, יזמים יפרצו את הדרך"

מרגלית המשיך בקריצה להרפתקה הפוליטית האישית שלו במפלגת העבודה ואמר כי "איפה שהפוליטיקאים מתעכבים, יזמים יפרצו את הדרך. שיתופי הפעולה העסקיים שלנו מגיעים לדובאי, קזבלנקה וגם לסעודיה. חדשנות יכולה לשנות מדינה וגם אזור שלם".

"אצלנו, בקרן, יש מספר שווה של שותפות ושותפים, עובדות ועובדים", הוסיף. הוא ציין כי JVP סייעה עד כה להקמת 140 חברות, 35 אקזיטים, 12 הנפקות בנאסד"ק ושווי עסקות של יותר מ-20 מיליארד דולר. בסך הכל, לדבריו, מדובר בפעילות שיצרה יותר מ-25 אלף מקומות עבודה.

הערב החגיגי, שהתקיים בגן הבונים, למרגלות העיר העתיקה בירושלים, כלל גם חלק מוזיקלי, עם הופעות של הדג נחש, מרינה מקסימיליאן וברי סחרוף. המארחים של הערב היו שותפי הקרן: מלבד מרגלית, רבין וצרויה הם כוללים את פיונה דרמון, מיכל דריימן, גדי פורת, חיים קופנס ורינת רמלר. בין אורחיהם היו עמי אפלבום, יו"ר רשות החדשנות, ואהרון אהרן, מנכ"ל הרשות; כריסטיאן קרן, לשעבר קנצלר אוסטריה; רותי שמחה, מייסדת ושותפה בקרן ויולה; אבי זאבי, שותף בקרן ויולה; מיכל פינק, סמנכ"לית אסטרטגיה במשרד הכלכלה; ורבים נוספים.

הפוסט 25 שנה ל-JVP: הקרן הירושלמית שמה דגש על הגליל הופיע ראשון באנשים ומחשבים - פורטל חדשות היי-טק, מיחשוב, טלקום, טכנולוגיות

פריצה על גלגלים, או: מה הקשר בין אופניים לסייבר?

$
0
0

"רוכבים" כל הדרך למתקפה? צילום אילוסטרציה: BigStock

אחת ממילות הבאזזז הלוהטות בשנים האחרונות בעולם הטכנולוגי היא רכבים אוטונומיים. רבות מדברים עליהם בכלל ועל סכנות הסייבר שטמונות בהם בפרט. אבל המתקפות והאיומים מצויים לא רק ברכבים האוטונומיים, אלא גם בכלי רכב לכאורה הרבה יותר פשוט - אופניים.

הנושא עלה בדבריו של אורן ישראל, ראש מרכז מערכות הבקרה התעשייתיות במערך הסייבר הלאומי, בכנס ICS-Cybersec 2019 של אנשים ומחשבים, שנערך באחרונה.

"מה הקשר בין אופניים לסייבר?", הוא שאל, והשיב: "לכאורה, אין קשר, אבל האמת היא שבמציאות של היום, כמעט כל דבר קשור. כיום, אפילו באופניים מסוימים יש מערכות מחשוב, ואיפה שיש מערכות מחשוב - ברור מה זה גורר. עם המחשוב באים האיומים, ויש להיערך ולהגן מפניהם - גם ברכבים דו גלגליים".

"העולם משתנה והמחשוב הגיע לכל מקום", אמר ישראל. "אנחנו נמצאים באמצע מהפיכת המידע והתחזית מדברת על המהפכה הבאה, שתוביל לעולם סופר חכם, שבו הכל יהיה ממוחשב. אנחנו נמצאים גם באמצע מהפיכת התעשייה הרביעית, שמובילה למפעל חכם, וזה אומר שילוב של רובוטיקה ואוטומציה עם מאגרי מידע. המשמעות היא סייבר בכל מקום, והאתגרים ברורים".

[caption id="attachment_300446" align="alignnone" width="600"]אורן ישראל, ראש מרכז מערכות הבקרה התעשייתיות במערך הסייבר הלאומי. צילום: ניב קנטור אורן ישראל, ראש מרכז מערכות הבקרה התעשייתיות במערך הסייבר הלאומי. צילום: ניב קנטור[/caption]

מיהם היריבים שעומדים מולנו? ומה עושים?

"אנחנו מתמודדים מול מגוון יריבים - החל בהאקר הבודד, שהתפישה היא שיש לו יכולות מוגבלות, אלא שכיום, כמעט לכל האקר מתחיל יש כלים של מעצמה, דרך קבוצות רדיקליות שמסוגלות לגייס יותר משאבים ואפילו מדינות, שהמשאבים שלהן בלתי נדלים. בכל מקרה, קל מאוד להגיע לחולשות. כל מה שדרוש הוא חיפוש פשוט". כך, הדגים, "בסריקה פשוטה שביצענו מצאנו כמה מאות של בקרים בישראל שפתוחים לרשת, ואני מבטיח לכם שחלק גדול מהם עדיין עם ססמת ברירת המחדל של היצרן". הוא ביקש להבהיר לבאי הוועידה, שהתקיימה באולם לאגו בראשון לציון, שלא לעולם חוסן עבור מערכות הבקרה התעשייתיות, וטען שהפגיעות הן כבר מזמן לא תיאוריה אלא עובדות - גם בתחום זה.

"כמה וכמה אירועים ברחבי העולם לאורך השנים הוכיחו את הסכנה הרבה בחדירה למערכות בקרה, כמו תקרית באוסטרליה, שבה בוצעה חדירה באמצעות אותות RF למערכות שליטה בהזרמת מים, מה שגרם לשיטפונות ענקיים. מקרים נוספים הם התקיפה נגד רשת החשמל של אוקראינה, שנועדה בעיקר כדי להעביר מסר, וכן אירוע שקרה באחרונה בנורבגיה, שבו כופרה הושתלה ביצרנית האלומיניום הממשלתית. הנורבגים לא פרסמו את היקף הנזק, אבל מיד לאחר התקיפה מחירי האלומיניום בעולם עלו, כך שהפגיעה ברורה".

"הבעיות נמצאות, בין היתר, בפרוטוקולים ללא יכולות הגנה וללא הצפנה, בכלים שמטרתם לספק מניעת גישה לרשת ציבורית, וכן במערכות ללא אבטחה או ללא עדכוני אבטחה, מה שמגדיל עוד את הסיכון", אמר.

התחזית של הבכיר במערך הסייבר לתחום לא אופטימית. "לסייבר אין גבולות ולא משנה היכן התוקף יושב. כל אחד יכול לעשות נזק מהמשרד או מהבית. בנוסף, חשיפת מידע על חולשות מתבצעת במהירות כשהמידע טס מאחד לשני, בלי שום בעיה", ציין.

איך מערך הסייבר נכנס לתמונה, ומה הוא מציע לתעשייה הישראלית בהיבט של אבטחת מערכות הבקרה? ישראל ציין ש-"יש שני פרויקטים גדולים וייעודיים לעולם מערכות הבקרה התעשייתיות: הראשון שבהם הוא מסמך הרחבה מקצועית, שישוחרר אחרי החגים ואני מבטיח לכם שיספק קפיצת מדרגה למשק. יהיה מעניין לעקוב למה הוא יוביל. בנוסף, מוקמת מעבדת SCADA לאומית, שתפעל בבאר שבע, עם יכולות בדיקה, מחקר וכדומה בחמישה תחומים קריטיים. המערכת מיועדת אמנם למחקרים אקדמיים ולמשרדי ממשלה, אבל גם חברות מבחוץ יוכלו להשתמש ביכולות שלה. אני מקווה שנחנוך את המעבדה בשנה הבאה".

לסיום, הוא שב והזכיר עד כמה חשוב להיות כל הזמן צעד אחד לפני התוקף, למרות האתגרים הרבים, ועד כמה חשובה המודעות לעניין. "הקמנו מערך שלם כדי להגביר ולשפר את מודעות העובדים, לרבות באמצעות קמפיינים שממוקדים בנושאים שונים. אנחנו מעמידים כלים ברשת ונותנים מענה דרך האתר שלנו – הן לארגונים והן לצרכנים מהשורה, כולל לבני נוער", ציין ישראל.

הפוסט פריצה על גלגלים, או: מה הקשר בין אופניים לסייבר? הופיע ראשון באנשים ומחשבים - פורטל חדשות היי-טק, מיחשוב, טלקום, טכנולוגיות

Viewing all 40463 articles
Browse latest View live