Quantcast
Channel: אנשים ומחשבים –פורטל חדשות היי-טק, מיחשוב, טלקום, טכנולוגיות
Viewing all articles
Browse latest Browse all 40463

הנאמנות משתלמות: האם SpaceX של מאסק תייצר את כיפת הזהב של ארה"ב?

$
0
0

חברת החלל SpaceX שמאחוריה עומד יזם הטק אילון מאסק, שהוא גם מנכ"לה, נחשבת כעת כמועמדת מובילה לזכות בחלק משמעותי בפרויקט "כיפת הזהב" (Golden Dome) השאפתני של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, שנועד כמו בישראל להגנה על המדינה מפני מתקפות טילים. 

יחד עם SpaceX שותפות להצעה שמסתמנת כמועדפת על הממשל שתי חברות – חברת התוכנה האמריקנית פלנטיר (Palantir), המתמחה בתוכנות לניתוח ביג דאטה, ועם אנדוריל (Anduril) של לאקי פאלמר, מאוקולוס לשעבר המפתחת מערכות אשר יודעות לזהות, להעריך ולנטר כטב"מים.

פרויקט כיפת הזהב האמריקני זכה לעניין רב מצד חברות סטארט-אפ טכנולוגיות בתחום הביטחון, נועד לספק שכבת הגנה מפני מתקפות טילים שתכוון לעבר המעצמה שבאמריקה. טראמפ עצמו ציין בצו נשיאותי עוד בינואר כי מתקפת טילים היא "האיום הקטסטרופלי ביותר העומד בפני ארצות הברית".

האם הרומן ביניהם ישא עוד פירות? הנשיא דונלד טראמפ וראש מחלקת הייעול - DOGE, אילון מאסק.

האם הרומן ביניהם ישא עוד פירות? הנשיא דונלד טראמפ וראש מחלקת הייעול – DOGE, אילון מאסק. צילום: עיבוד ממוחשב. מקור טראמפ: פליקר. מקור לתמונת מאסק: לכידת מסך מהציוץ של מאסק ב-X

טראמפ קיבל תמיכה ללא גבולות – האם הוא פורע את השטר כעת?

חברת החלל פורצת הדרך SpaceX מפיצה בעולם שירותי אינטרנט לוויני דרך שירות סטארלינק שלה, וכן מטיסה חלליות בשירות נאס"א, בין השאר. מדובר בעוד גוף טכנולוגיה חדשני שמי שהביא אותו לעולם הוא מאסק. האדם העשיר בתבל הפך בשנים האחרונות, כפי שידוע לכל, ליזם טק חסר מנוח ורב פעלים ולדמות בולטת ביותר.

ואולם כיום מאסק ידוע גם בתמיכתו הפוליטית המשמעותית בנשיא טראמפ, לאחר שתרם לרפובליקנים ולטראמפ סכום של יותר מרבע מיליארד דולרים עבור קמפיין הבחירות האחרון שלו. הקרבה והנאמנות כבר נראו כמשתלמות למאסק, שזכה במשרה בממשל – כיועץ מיוחד לנשיא, במטרה לייעל את ההוצאות הממשלתיות, וזאת כראש לשכה ששמה ה-DOGE. ההתקרבות לקבלת האישור לביצוע פרויקט כיפת הברזל של ארה"ב, זוכה במדיה האמריקנית ליחס כאל מהלך נוסף המקושר, לכאורה, לקשרי מאסק-טראמפ ההדדיים.

ולא רק מאסק, אלא גם היזמים שהקימו את פלנטיר ו-אנדוריל נחשבים לתומכים פוליטיים מרכזיים של טראמפ. שלושת החברות הללו נפגשו לאחרונה עם בכירים בממשל טראמפ ובפנטגון כדי להציג את תוכניתן לבניית מערך הגנה שיכלול שיגור של 400 עד יותר מ-1,000 לוויינים אשר יקיפו את כדור הארץ, במטרה לזהות ולעקוב אחר תנועת טילים. בנוסף, תוכנית משלימה כוללת צי של 200 לווייני תקיפה חמושים בטילים או בלייזרים ליירוט טילים עוינים, אם כי קבוצת SpaceX צפויה שלא להיות מעורבת בפיתוח הנשק עבור לוויינים אלה.

בצעד חריג, SpaceX הציעה להקים את חלקה במערכת כיפת הזהב במתכונת של שירות מנויים – מודל שבמסגרתו הממשלה תשלם עבור גישה לטכנולוגיה, במקום להיות הבעלים של המערכת באופן מלא. מודל המנויים, שעליו לא דווח בעבר, עשוי לעקוף חלק מפרוטוקולי הרכש של הפנטגון ולאפשר פריסה מהירה יותר של המערכת. עם זאת, גישה זו עלולה ליצור מצב בו הממשלה תהיה "נעולה" במנוי ותאבד שליטה על המשך הפיתוח והתמחור של המערכת.

גורמים בפנטגון הביעו דאגה פנימית לגבי ההסתמכות על מודל מבוסס מנויים עבור חלק כל כך גדול וקריטי בתוכנית הגנה של ארה"ב. גנרל מייקל גוטליין מכוח החלל האמריקני אף ניהל שיחות בנוגע לשאלה האם SpaceX צריכה להיות הבעלים והמפעילה של חלקה במערכת, כאשר קיימות אפשרויות נוספות, כמו בעלוּת ותפעול אמריקניים מלאים או בעלות הממשל האמריקני, וקבלנים שיטפלו בתפעול.

לפי דיווח של רויטרס, אחד המקורות המעורים בשיחות תיאר אותן כ"חריגה מתהליך הרכש הרגיל", וציין כי קיימת בקהילת הביטחון הלאומי וההגנה "גישה לפיה יש להתייחס בסובלנות ובכבוד לאילון מאסק, בשל תפקידו בממשלה".

למרות הסימנים החיוביים מצד הפנטגון כלפי קבוצת SpaceX, חלק מהמקורות הדגישו כי תהליך קבלת ההחלטות בנוגע לכיפת הזהב נמצא בשלבים מוקדמים, וכי המבנה הסופי והחברות שייבחרו לעבוד על הפרויקט עשויים להשתנות באופן דרמטי בחודשים הקרובים.

עם זאת, זכייה בחוזה כיפת הזהב תהיה ללא ספק "הזכייה" הגדולה ביותר של נציגי עמק הסיליקון בתעשיית קבלנות הביטחון הרווחית, ובמקביל – מכה לקבלנים המסורתיים. למרות זאת, לפי הדיווחים קבלנים ותיקים – כמו בוינג, Northrop Grumman, ו-RTX – צפויים להיות שחקנים משמעותיים בתהליך וחברת לוקהיד מרטין אף הקימה דף אינטרנט כחלק ממאמצי השיווק שלה בנושא. למעשה הפנטגון קיבל איתותי עניין מיותר מ-180 חברות, המעוניינות לסייע בפיתוח ובבניית אמצעי ההגנה המדובר.

מה יהיה חלקה של SpaceX בפרויקט?

SpaceX מציעה להיות אחראית על החלק ביוזמת כיפת הזהב המכונה "שכבת המשמורת" (Custody layer) – מערך לוויינים שיאתר טילים, יעקוב אחר מסלולם ויקבע אם הם מכוונים לעבר ארצות הברית. SpaceX העריכה כי עלות עבודות ההנדסה והתכנון המוקדמות עבור שכבה זו תנוע בין 6 ל-10 מיליארד דולר. בגדול, גורמים רשמיים מעריכים כי העלות הכוללת של כיפת הזהב יכולה להגיע למאות מיליארדי דולרים, והפנטגון קבע מספר מסגרות זמן לאספקת יכולות, החל מתחילת 2026 ועד לאחר 2030.

מזכר פנימי של הפנטגון שנבדק בידי סוכנות רויטרס מצביע על דחיפה להאצת פריסת מערכות לוויינים, דבר שעשוי להעניק ל-SpaceX יתרון, בשל צי הטילים שלה, כולל פאלקון 9, ולוויינים קיימים שניתן לייעד מחדש למערכת כיפת ברזל לכשתקום.

עם זאת ולמרות יתרונות אלה, חלק מהמעורים בדיונים הביעו ספק אם קבוצת SpaceX תוכל להקים ביעילות מערכת עם טכנולוגיה חדשה בצורה חסכונית, שתגן על ארצות הברית מפני מתקפה. אחד המקורות שציטטה רויטרס אמר: "נותר לראות אם SpaceX וחברות הטכנולוגיה הללו יוכלו להרים דבר כזה. מעולם לא היה עליהן לספק מערכת שלמה שהאומה תצטרך להסתמך עליה לצורך הגנתה".

דוברים מ-SpaceX וכן מאסק סירבו להגיב לשאלה האם היזם עצמו היה או עדיין מעורב בדיונים או במשא ומתן הנוגעים לחוזים פדרליים עם עסקיו עם זאת נודע כי גנרל חיל האוויר האמריקני בדימוס, טרנס או'שונסי, המשמש כיועץ בכיר של SpaceX למאסק, היה מעורב בשיחות האחרונות של החברה עם בכירים בקהילת הביטחון והמודיעין.

SpxceX שבהובלתו כנראה תייצר את כיפת הברזל של ארצות הברית. אילון מאסק, ראש לשכת ההתייעלות הממשלתית - ה-DOGE.

הפוסט הנאמנות משתלמות: האם SpaceX של מאסק תייצר את כיפת הזהב של ארה"ב? הופיע ראשון באנשים ומחשבים - פורטל חדשות היי-טק, מיחשוב, טלקום, טכנולוגיות


Viewing all articles
Browse latest Browse all 40463