Quantcast
Channel: אנשים ומחשבים –פורטל חדשות היי-טק, מיחשוב, טלקום, טכנולוגיות
Viewing all articles
Browse latest Browse all 40430

אנבידיה ואלפבית השקיעו בסטארט-אפ ה-AI החדש של הישראלי סוצקבר

$
0
0

החברה שייסד בשנה שעברה איליה סוצקבר, שהיה המדען הראשי של OpenAI, אחרי שעזב את מפתחת הבינה המלאכותית היוצרת והחברה האם של הכלי המצליח ChatGPT, משגשגת כבר, וזאת עוד בטרם הציגה לעולם את המוצר שלה. שוויה המוערך של החברה נאמד כעת ב-32 מיליארד דולר ולפי דיווחים היא זכתה באחרונה להשקעה מחברות בפרופיל מאוד גבוה – אנבידיה ואלפבית, החברה האם של גוגל. בדיוחים השונים על מעורבותן של אנבידיה ואלפבית בהשקעות בחברה לא צוין עם זאת מה היה גובה השקעותיהן של ענקיות הטק.

כזכור, סוצקבר נטש את OpenAI אשתקד, אחרי שבחברה התגלעו חילוקי דעות פנימיים סביב הנהגתה, ובעיקר לאחר שנוצר "קצר" בינו לבין המנכ"ל של החברה והמייסד השותף סם אלטמן, עקב פיטוריו קצרי הטווח של אלטמן מהובלת החברה. אז נחשד כי סוצקבר מילא כנראה תפקיד מפתח באירועים שהובילו לפיטורי אלטמן, שבוטלו, כאמור, כמעט מיד עם הוצאתם לפועל.

סוצקבר – מדען מחשבים יליד ישראל, שנחשב כעת לאחת הדמויות המרכזיות בעולם מחקר הבינה המלאכותית – הקים אחרי עזיבת OpenAI ביוני 2024 את SSI (ר"ת Safe Superintelligence) יחד עם דניאל גרוס, לשעבר ראש מחלקת הבינה המלאכותית של אפל, ועם חוקר הבינה המלאכותית דניאל לוי. מטרת החברה, כפי שהוגדרה, היא אחת ויחידה: פיתוח "אינטליגנציה עילאית בטוחה".

ההשקעות מעידות על הציפיות העצומות

ההתרגשות והציפיות הגבוהות שכבר טופחו סביב SSI ניכרות בגיוס הכספים המרשים שלה. בסבב הגיוס האחרון דווח כי החברה גייסה 2 מיליארד דולר, שהעניקו לה, כאמור, את שווי השוק 32 מיליארד דולר. סבב זה הובל על ידי קרן Greenoaks, שהשקיעה 500 מיליון דולר, וכלל משקיעים בולטים נוספים כמו Andreessen Horowitz, Lightspeed Venture Partners ו-DST Global.

מוקדם יותר, בספטמבר 2024, גייסה SSI מיליארד דולר לפי שווי של 5 מיליארד דולר בלבד, מה שמצביע על זינוק של פי שישה בשוויה בתוך תקופה קצרה, וזאת למרות העובדה שתעשיית הטק עדיין לא פגשה במוצר שמפתחת SSI.

האלמנט המייחד את SSI הוא ככל הנראה ההתמקדות המוצהרת שלה בגישה של "בטיחות תחילה" בפיתוח מודלים של בינה מלאכותית בקנה מידה גדול. גישה זו מזכירה את החזון המוקדם של OpenAI, שהחלה את דרכה כארגון ללא מטרות רווח, אך שינתה כיוון עקב הצורך בהשקעות הון משמעותיות.

על פי הדיווחים, SSI שואפת לפתח מודלים מתקדמים משמעותית מהמערכות הקיימות כיום כמו ChatGPT של OpenAI, ג'מיני (Gemini) של גוגל, גרוק (Grok) של xAI ואילון מאסק, ו-קלוד (Claude) של אנת'רופיק (Anthropic), בין היתר.

חזון שונה על עתיד ה-AI

בסוף 2024, חזה סוצקבר כי תחום ה-AI מתקרב לנקודה של "שיא הנתונים" (Peak Data), כלומר – ירידה בזמינות נתונים חדשים ורלוונטיים לאימון מודלים. לכן, הוא טען שהתחום צריך לעבור ל-"עידן של גילוי" (Age of Discovery), שבו הדגש יושם על פיתוח גישות ותיאוריות חדשות, במקום הסתמכות רק על הגדלת נפח הנתונים. בהקשר זה, סוצקבר שם דגש על פיתוח מערכות בינה מלאכותית מבוססות סוכנים, שהן מערכות אוטונומיות המסוגלות לפעול באופן עצמאי כדי להשיג מטרות, וזה היה ללא ספק כיוון שונה מזה שבו עסק במשרתו הקודמת. סוצקבר אף ציין את החשיבות של הרחבת העיסוק ב"דבר הנכון" והצהיר שהוא עובד באופן פעיל על מערכות מסוג זה.

מעבר לחדשות על ההשקעה של אנבידיה ואלפבית בסטארט-אפ, שמצביעות על הצלחתו, יצוין כי גוגל מעניקה ל-SSI גישה ליחידות העיבוד הייעודיות שלה לבינה מלאכותית, ה-TPUs (ר"ת Tensor Processing Units), דרך שירותי הענן שלה. מעניין לציין כי למרות ש-אנבידיה היא אחת המשקיעות, SSI נשענת על פי הדיווחים, בעיקר על ה-TPUs של גוגל לצורך המחקר והפיתוח שלה, במקום על המעבדים (GPUs) של אנבידיה, ששלטו עד כה בשוק שבבי הבינה המלאכותית. אפשר כי העדפה זו, כך דווח, מסמנת שינוי רחב יותר בתשתית הבינה המלאכותית, כאשר גוגל מציעה הן TPUs והן GPUs בפלטפורמת הענן שלה, על מנת לענות על הצרכים המתפתחים בתחום פיתוח מודלי ה-AI.

ההשקעה ב-SSI משקפת מגמה רחבה יותר של חברות ענן גדולות הרוכשות לעצמן אחיזות אסטרטגיות במעבדות בינה מלאכותית. נזכיר כי מיקרוסופט השקיעה רבות ב-OpenAI, בעוד שגוגל ואמזון תומכות במתחרה אנת'רופיק. אנבידיה, מצידה, תומכת הן ב-OpenAI והן ב-xAI של מאסק.

בדומה לחברות אחרות, כמו Thinking Machines Lab שהוקמה על ידי מירה מוראטי, לשעבר סמנכ"לית הטכנולוגיה של OpenAI, גם SSI זוכה לשווי שוק גבוה במיוחד עוד לפני שיש לה מוצר מוחשי. הערכות השווי הללו נתמכות בעיקר על המוניטין של המייסדים וההנחה כי שילוב של כישרון והון יוביל בסופו של דבר לתוצאות טכנולוגיות משמעותיות.

כבר מצליחים עוד בטרם השיקו מוצר. איליה סוצקבר והחברה שהקים, SSI.

הפוסט אנבידיה ואלפבית השקיעו בסטארט-אפ ה-AI החדש של הישראלי סוצקבר הופיע ראשון באנשים ומחשבים - פורטל חדשות היי-טק, מיחשוב, טלקום, טכנולוגיות


Viewing all articles
Browse latest Browse all 40430