לפני כחודש נכנס ליפ-בו טאן לתפקיד מנכ"ל אינטל החדש, שלושה חודשים לאחר שהמנכ"ל הקודם, פט גלסינגר, התפטר, או למעשה אולץ להתפטר. טאן, ותיק בתעשיית השבבים, גויס לתפקיד החשוב בתקווה שיצליח לנווט את החברה בתקופת המשבר שבו היא נמצאת, ואולי אף להוביל מכירה שלה או של חלקים ממנה. אבל כבר כעת מרחפת עננה כבדה מעל ראשו של טאן, וזו מאיימת שוב על סיכויי ההצלחה של אינטל.
מנכ"ל אינטל עורר סערה ציבורית ופיננסית עם גילוי חדש של סוכנות רויטרס ש-טאן – דמות מוכרת בעמק הסיליקון ומשקיע ותיק בחברות טכנולוגיה סיניות – מחזיק בהשקעות בלמעלה מ-600 חברות, ביניהן לפחות שמונה עם קשרים ישירים לצבא השחרור העממי (PLA) של סין.
We took a deep dive into Intel CEO Lip-Bu Tan's sprawling web of investments in various Chinese companieshttps://t.co/50i56sdGUg
With @ParkSuAm1996 @StephenNellis
— Max A. Cherney (@chernandburn) April 10, 2025
מאחר שאינטל שהיא יצרנית השבבים הגדולה בארצות הברית ולה מעורבות גבוהה בתעשיית הביטחון האמריקנית, גילוי זה עורר מיד שאלות קשות בנוגע לניגודי אינטרסים אפשריים והשלכות על הביטחון הלאומי של המדינה. על פי דיווחים אחרונים, טאן שולט ישירות בלמעלה מ-40 חברות סיניות ומחזיק במניות מיעוט במאות נוספות, באמצעות קרן ההון סיכון שלו, וולדן אינטרנשיונל (Walden International).
החששות סביב טאן גבוהים במיוחד לאור תפקידה הקריטי של אינטל באספקת שבבים מתקדמים למשרד ההגנה האמריקני. ענקית הטק מחזיקה בחוזה של 3 מיליארד דולר עם הפנטגון ומעורבת בפרויקטים שונים לפיתוח טכנולוגיות חדישות. לאור הרגישות של חוזים אלה, משקיעים רבים חוששים כי קשריו של טאן עם חברות סיניות עלולים לסבך את מאמציה של אינטל להשיב לעצמה את היתרון התחרותי בתעשיית המוליכים למחצה.
"טאן אינו כשיר לעמוד בראש אף חברה המתחרה בסין"
"העובדה הפשוטה היא שמר טאן אינו כשיר לעמוד בראש אף חברה המתחרה בסין, וקל וחומר בחברה עם השלכות מודיעיניות וביטחוניות לאומיות כמו אינטל והקשרים ההיסטוריים הענפים שלה עם כל תחומי המודיעין והמערכת האקולוגית הביטחונית של אמריקה," אמר אנדרו קינג, שותף בקרן ההון סיכון באסטיל ונצ'רס (Bastille Ventures). לדבריו, קשריו של טאן מעוררים ספקות רבים בנוגע ליכולתו להוביל חברה אמריקנית בעלת חשיבות אסטרטגית שכזו.
נזכיר כי מינויו של טאן הגיע לאחר תקופה לא פשוטה עבור אינטל, אשר התמודדה עם אתגרים שונים שהובילו להחלפת המנכ"ל הקודם, גלסינגר.
טאן הוא המנכ"ל הקבוע הרביעי של אינטל בשבע שנים – דבר לא בריא לחברה, ובוודאי שלא לחברת ענק כמותה. בריאן קרזניץ' התפטר מהתפקיד ב-2018, אחרי מערכת יחסים "לא הולמת" עם עובדת, ובראשית 2019 החליף אותו בוב סואן. אחרי שנתיים של תחרות קשה ועיכוב בייצור שבבים, סואן הוחלף על ידי גלסינגר ב-2021, שבנה תוכנית להפוך את אינטל לחברה שמייצרת שבבים לא רק לעצמה, אלא גם לחברות אחרות – וכשל, מה גם שההכנסות של אינטל ממכירת מוצרים הלכו וירדו לאורך השנים. זה והעובדה שחברות אחרות, כמו אנבידיה, עקפו את אינטל בסיבוב, הביאו את הנהלת החברה להראות לגלסינגר את הדלת, כמו גם להערכות שאינטל נמצאת על המדף, כלומר – שפניה למכירה.
עם כניסת טאן לתפקיד הבוס עלו מחדש הציפיות לשיקום מצב החברה. באינטל מיתגו את המינוי של טאן כסוג של "בנייה מחדש" של החברה, "למען עתידה".
במייל ששלח לעובדי החברה, שפורסם באתר שלה, כתב המנכ"ל החדש לפני חודש: "לכבוד הוא לי להיות המנכ"ל הבא שלכם". לדבריו, "אינטל היא חברה שאני מעריץ כבר זמן רב. החדשנות שלה הייתה הלב של הרבה פריצות דרך בעולם, לאורך השנים", ציין. "אלא שכמובן, כפי שכולנו יודעים, הישגי עבר לא חוזים הצלחה בעתיד, במיוחד בתעשייה דינמית כמו שלנו. השינוי ממשיך להתעצם והתחרות היא אינטנסיבית. אתם יודעים את זה יותר טוב מכל אחד, ואני יודע שהיו כמה שנים קשות לכם ולצוותים שלכם (הכוונה היא בין היתר לגלי הפיטורים שעברו על אינטל בשנים האחרונות – ג"פ)".
מצב לא מקובל או מצב שאפשר למנף?
למרות המחלוקת, חשוב לציין כי על פי דיווחים, לא נמצאו ראיות לכך שהשקעותיו של טאן כוללות חברות הכלולות ברשימת החברות הצבאיות-תעשייתיות הסיניות של משרד האוצר האמריקני. עם זאת, האקלים הפוליטי המגה-מתוח בין ארה"ב לסין הופך השקעות מסוג זה שך טאן לנושא רגיש במיוחד. כעת, בעוד שחלק מהאנליסטים רואים בניסיונו של טאן בשוק הטכנולוגי הסיני נכס בעל ערך עבור ענקית השבבים, רבים אחרים מביעים חששות כבדים בנוגע לפוטנציאל לפגיעה בביטחון הלאומי ובמעמדה התחרותי של החברה.
לפיכך נכון לעכשיו עתידה של אינטל תחת הנהגתו של ליפ-בו טאן נותר לא ברור. ההתפתחויות הבאות צפויות לעורר דיונים מעמיקים בקרב משקיעים, אנליסטים וקובעי מדיניות ולהבהיר יותר לאן פני טאן והחברה שבניהולו מועדים.
הפוסט מנכ"ל אינטל החדש מעורר חששות ביטחוניים עקב קשריו הענפים עם סין הופיע ראשון באנשים ומחשבים - פורטל חדשות היי-טק, מיחשוב, טלקום, טכנולוגיות