Quantcast
Channel: אנשים ומחשבים –פורטל חדשות היי-טק, מיחשוב, טלקום, טכנולוגיות
Viewing all articles
Browse latest Browse all 40477

כך ביטול עילת הסבירות ישפיע על תעשיית ההיי-טק

$
0
0

במהלך שבעת החודשים האחרונים, גם מי שלא צופה או קורא חדשות לא יכול היה להתעלם מהמרמור הגובר על התנהלות הממשלה הנבחרה, שהבהירה באופן חד משמעי שהיא תשנה את שיטת המשטר בישראל. אין זה סוד כי במהלך העשורים האחרונים, בית המשפט העליון שימש מעין פיקוח עליון על החלטות הרשות המחוקקת והרשות האוכפת, בהשתמשו בעקרון עילת הסבירות.

אך מה עלול להתרחש כעת, לאחר שהכנסת החליטה לאסור על בית המשפט העליון להשתמש בעקרון זה? ובפרט, אילו השלכות עשויות, או יותר נכון עלולות, להיות לכך על תעשיית ההיי-טק בישראל? להלן כמה נקודות, בראשי פרקים.

אי ודאות רגולטורית – תעשיית ההיי-טק בישראל, שמכונה לעיתים, ובחיבה רבה, אומת הסטארט-אפ, תלויה במגוון רחב של חוקים ותקנות שמקנים יציבות ואמינות. הסרת עילת הסבירות מהלקסיקון של בית המשפט עלולה להוביל לאי ודאות רגולטורית מוגברת לחברות הטכנולוגיה, וזו בתורה תרתיע השקעה וחדשנות, יותר ממה שכבר קורה.

סטארט-אפים – חברות ההזנק עלולות להיפגע במיוחד, מאחר שבדרך כלל הן יותר פגיעות לשינויים בסביבה המשפטית. שינויים בחקיקה עלולים להשפיע על יכולתן לגייס הון, לחדש ולהתרחב.

שקיפות – עילת הסבירות מאפשרת שקיפות והוגנות בהתוויית מדיניות. היעדרה של הסבירות עלול להוביל להתנהלות אטומה, פגיעה בהוגנות ובהגיון הסביר, ויצירת סביבה אי הוודאות המפורטת למעלה.

השקעות זרות – היציבות המשפטית של ישראל משחקת תפקיד קריטי במשיכת משקיעים זרים. שינויים במסגרת המשפטית, קל וחומר הפיכה משטרית, באמצעות שינויים בחוקי יסוד כמו הסרת עילת הסבירות, ירתיעו משקיעים זרים.

קניין רוחני – תעשיית הטכנולוגיה מתבססת במידה רבה על הגנת זכויות קניין רוחני, כגון פטנטים, סימני מסחר, מדגמים, זכויות יוצרים, זכויות מגדלים ומטפחים, וסודות מסחר. רובם משקפים את הרגולציה בהתאם לאמנות בינלאומיות. עילת הסבירות מאפשרת להגן על החוקים שחוקקו לצורך שמירת זכויות קניין רוחני. בלעדיה יכולה להיות השפעה על האופן שבו מוגנות ומוכחות זכויות אלה.

תחרות – עילת הסבירות מאפשרת, בחלק הארי של המקרים, לאמץ גישה מאוזנת לתחרות שוק. היעדרה עלול להוביל למדיניות המעוותת את התחרות, שתפגע באופן משמעותי בתעשיית ההיי-טק.

האם יש בכלל שאלה האם ביטול עילת הסבירות ישפיע לשלילה על תעשיית ההיי-טק? ברור שלא! די לראות את ההשפעה על הענף בחודשים האחרונים בכדי להבין מה יקרה בחודשים הקרובים, ואולי אף בשנים הקרובות, לאחר ביטולה

צמיחה – לא בכדי סוכנויות הדירוג הבינלאומיות מבקשות כיום הבהרות מראש הממשלה. לסוג הסביבה המשפטית השפעה מהותית על אסטרטגיות בטווח הארוך של חברות טכנולוגיה. שינויים בביקורת משפטית, כמו ביטול עילת הסבירות, בסבירות גבוהה ישפיעו על אסטרטגיות אלה, ותהיה לכך השפעה שלילית על הצמיחה הכללית של תעשיית ההיי-טק בישראל.

מיזמים ציבוריים-פרטיים – שינויים ביכולת בית המשפט העליון לבקר החלטות הממשלה עלולים להשפיע גם על הקמת שותפויות ציבוריות-פרטיות בתעשייה הטכנולוגית, שזה רכיב מרכזי ביצירת חדשנות וצמיחה. אם לא ניתן לסמוך על הממשלה שתפעל באופן סביר ואין לבית המשפט העליון יכולת לבקר התנהלות בלתי סבירה של שר כזה או אחר, סביר להניח שגורמים פרטיים יעדיפו שלא לעבוד עם ממשל שלא מוגבל להתנהלות סבירה.

מחקר ופיתוח – שינוי הסביבה המשפטית בישראל ישפיע על כיוון והיקף פעילויות המחקר והפיתוח בטכנולוגיה. התנהגותה הבלתי ניתנת לחיזוי של הממשלה, בתוספת העדר יכולת לבקרה האם פעלה באופן סביר, עלולה להרתיע חברות מלהשקיע בפרויקטים בעלי סיכון גבוה, או לטווח ארוך.

גישה לשווקים גלובליים – אם העולם יתחיל לתפוס את ישראל כמדינה המקדשת חוסר יציבות או העדר הוגנות בסביבה המשפטית, והוא כבר מתחיל – יהיו לכך השלכות הרות גורל. ביטול עילת הסבירות מכניס מעכשיו את ישראל לסחרור, ויש לכך משמעות אחת – העדר יציבות באופן מובהק. במקרה זה, היכולת של חברות ישראליות לפעול בשווקים גלובליים, עם שותפים או לקוחות בינלאומיים, תהיה קשה במיוחד, לאור החשש מסיכונים משפטיים.

ההשפעות של ביטול עילת הסבירות על ההיי-טק - הרבה מעבר לתחום המשפט.

ההשפעות של ביטול עילת הסבירות על ההיי-טק – הרבה מעבר לתחום המשפט. צילום: ShutterStock

מוניטין התעשייה – שינויים פתאומיים בנוף המשפטי ידועים כמחריבי עסקה בעולם עתיר הטכנולוגיה והכסף הגדול. ביטול עילת הסבירות יוביל את ישראל לסחרור שישפיע באופן קיצוני על המוניטין של המדינה כמרכז גלובלי לטכנולוגיה, מה שבתורו ישפיע באופן מיידי, וקל וחומר בטווח הארוך, על יכולתה של ישראל למשוך מוחות והשקעות.

פרטיות ואבטחת מידע – רבות מחברות הטכנולוגיה בישראל מנהלות כמויות גדולות של מידע על משתמשים מישראל ומחו"ל. העדר עילת הסבירות עלול להשפיע על הרגולטורים במדינות אחרות ועל הגורמים האמונים על פרטיות ואבטחת המידע. תהיה לכך השפעה מיידית על היכולת של חברות ישראליות לאגור ולעבד מידע.

סוף דבר

ניתן לתת עוד ועוד דוגמאות להשפעת ביטול עילת הסבירות על תעשיית ההיי-טק בישראל. האם השינוי השלילי יתרחש מהר או לאט? זה תלוי בענף הרלוונטי. האם יש בכלל שאלה האם המהלך ישפיע לשלילה על תעשיית ההיי-טק? ברור שלא! די לראות את ההשפעה על הענף בחודשים האחרונים בכדי להבין מה יקרה בחודשים הקרובים, ואולי אף בשנים הקרובות, לאחר ביטולה של עילת הסבירות.

הכותב הוא עו"ד, מומחה בדיני אינטרנט וסייבר.

עו"ד אביב אילון, מומחה בדיני אינטרנט וסייבר.

הפוסט כך ביטול עילת הסבירות ישפיע על תעשיית ההיי-טק הופיע ראשון באנשים ומחשבים - פורטל חדשות היי-טק, מיחשוב, טלקום, טכנולוגיות


Viewing all articles
Browse latest Browse all 40477